Wonen in een bruisende stad met de charme van een groot dorp. Vastgoedanalyse van Gent.

Wonen in een bruisende stad met de charme van een groot dorp. Vastgoedanalyse van Gent.

Wie houdt van historische gebouwen, gezellige markten en bijzondere cafeetjes zal zich in Gent zeker niet vervelen. Vanaf 19 juli zet de Arteveldestad opnieuw de deuren wagenwijd open met de bekende Gentse feesten, een wereldbefaamd stadsevenement dat vorig jaar meer dan 1.600.000 bezoekers aantrok. De Gentse feesten staat dan ook garant voor een gigantisch spektakel vol muziek, kunst, theater en culinair genot. De straten vullen zich met vrolijke mensen en op elke hoek is er folklore terug te vinden. Maar ook los van dit jaarlijkse evenement kan Gent steeds meer harten veroveren als een bruisende stad met de charme van een groot dorp.

Het bewijs hiervan zijn de gemiddelde woningprijzen die in Gent en de deelgemeenten al enkele jaren serieus in de lift zitten. Een lust voor de ene, een uitdaging voor de andere. Wij namen alvast alle deelgemeenten van Gent uitgebreid onder de loep en vergeleken de cijfers van 2023 met deze van 2022.

GENT EN ZIJN DEELGEMEENTEN ZIEN HET AANTAL INWONERS JAAR NA JAAR TOENEMEN

De stad Gent met zijn deelgemeenten is 158 vierkante kilometer groot en telt net geen 268.000 inwoners. Gemiddeld wonen in Gent bijna 1.700 inwoners op één vierkante kilometer met weliswaar grote regionale verschillen tussen de stadswijken en deelgemeenten onderling. Drongen, Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem zijn het minst verstedelijkt, terwijl Ledeberg, binnenstad Gent en Sint-Amandsberg wel een grotere bevolkingsdichtheid kennen. De meest uitgesproken bevolkingsgroei was er in de stad Gent zelf waarbij het aantal inwoners steeg van 124.031 in 2022 naar 125.505 in 2023. Maar ook Sint-Amandsberg, Wondelgem en Zwijnaarde kende een sterke groei met respectievelijk 638, 301 en 233 bijkomende inwoners op één jaar tijd. Naast Gent telt deelgemeente Sint-Amandsberg met 33.157 mensen het meest aantal inwoners. Met 6.430 en 7.734 zijn Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde gemeenten met een beperkt aantal inwoners.

DE BINNENSTAD VAN GENT HEEFT HET VOORBIJE DECENNIA EEN WARE GEDAANTEVERWISSELING ONDERGAAN

De binnenstad van Gent bestaat uit verschillende deelbuurten zoals de historische kuip met de winkelstraten, de studentenbuurt, het Kunstenkwartier, het Zuidpark, de Muinkparkwijk, de Bourgondische wijk, de Waterwijk, het Patershol, de Zuidbuurt, het Klein Begijnhof, de as Lange Violettestraat – Sint-Annaplein en de Koepoortkaai. Op heel wat vlakken is en blijft de binnenstad van Gent het kloppende hart van de regio als een plek waar wonen, handel, horeca, werkgelegenheid, onderwijs, toerisme en cultuur samenkomen. Ondanks het drukke imago heeft de binnenstad tal van kwalitatieve parken en kleinere groenzones die aangevuld worden met heel wat gezellige en aantrekkelijke centrumpleinen. Enkele grote projecten staan in de stijgers of zijn ondertussen afgewerkt waaronder het gerenoveerde Wintercircus, de Leopoldskazerne en de heraanleg van de Zuidbuurt. Sowieso is bij elke heraanleg de aanwezigheid van groen een prioriteit wat ook door inwoners en bezoekers van Gent op heel wat bijval kan rekenen. Het circulatieplan met zijn vooren tegenstanders heeft de mobiliteit in de binnenstad sterk beïnvloed. Algemeen ging de verkeersveiligheid erop vooruit waarbij voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer meer ruimte hebben gekregen. De auto werd hierbij secundair waarbij net zoals in andere centrumsteden parkeren en bereikbaarheid per wagen soms een uitdaging zijn geworden.

ONTDEK HET NIEUWE PROJECT SINTPIETERS POORT, STIJLVOL WONEN IN HET CENTRUM VLAKBIJ HET STATION

De toonaangevende projectontwikkelaar Triple Living ontving onlangs zijn vergunning voor het unieke stadsproject Sint-Pieterspoort in de Gentse stationsbuurt. Het project omvat twee iconische woontorens van 60 meter hoog met ruime terrassen en fenomenale uitzichten over de skyline van Gent. Het ontwerp werd getekend door het befaamde Bontinck Architecture & Engineering en Office KGDVS en biedt een ruime variatie van energiezuinige appartementen met één tot drie slaapkamers. Voor de stalling van fietsen komt er op elke verdieping een afzonderlijke berging met een innovatief bike-to-unitsysteem. Fiets is koning, want dankzij dit unieke systeem neemt u de tweewieler gewoon mee de lift in en stalt u hem handig in de berging op uw eigen verdieping. Ook de directe nabijheid van het treinstation Gent-Sint-Pieters is een enorme troef. Komt u toch met de wagen dan zal u vanaf de R4 rechtstreeks de ondergrondse parkeergarage kunnen inrijden. Op die manier combineert nieuwbouwproject Sint-Pieterspoort alle voordelen van wonen in de stad met een groene omgeving en een vlotte bereikbaarheid. Ook bovengronds beweegt er heel wat want de buurt rondom het Sint-Pietersstation ondergaat een complete transformatie en krijgt een groene fiets- en wandelboulevard met tal van nieuwe voorzieningen, horeca- en cultuurinitiatieven. Ook de geplande fietsbrug brengt de Blaarmeersen bijna letterlijk tot in uw achtertuin. Door de groeiende populariteit van de wijk plant ook de stad Gent enkele nieuwe investeringen waaronder een school, buitenschoolse kinderopvang en een sporthal. Maak nu kennis met dit uitzonderlijke woonproject en kies als eerste uit een ruim aanbod. Surf naar www.sintpieterspoort-gent.be en ontvang alle info over dit bijzondere project.

Coupere Gent, exclusief nieuwbouwproject met slechts 4 luxe appartementen te koop bij immo Kickx
Tabel – deelgemeenten stad Gent – aantal inwoners (oplopend) 2023 versus 2022

EEN STAD IN VOLLE EXPANSIE

Op één jaar tijd is de gemiddelde prijs voor een woning in groot Gent met ruim 5 procent gestegen naar 408.671 euro in 2023 tegenover 388.319 euro in 2022. Hoewel de vastgoedmarkt in 2023 in heel wat Vlaamse centrumsteden een status quo of een lichte afkoeling kende, vaart Gent dus duidelijk tegenstroom met gemiddelde woningprijzen die overwegend doorstijgen. Een uitgebreide vastgoedanalyse van de cijfers in de 10 deelgemeenten leert ons dat Gent een bijzonder geliefde woon- en werklocatie blijft, die heel wat mensen van binnen en buiten Vlaanderen aantrekt. Naast de vaste inwoners telt Gent bijna 85.000 studenten. Kotstudenten worden officieel niet meegerekend in de bevolkingscijfers, omdat zij meestal niet in Gent gedomicilieerd zijn. De aanwezigheid van befaamde universiteiten en hogescholen leidt tot heel wat hoogopgeleiden wat resulteert in een groeiende internationale cluster van gerenommeerde biotech-, onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijven in de regio.

Tabel – Evolutie van de gemiddelde woningprijzen (euro) in de deelgemeenten
stad Gent 2023 versus 2022
Uitzonderlijk Waterfront appartement aan de Leie in Gent te koop bij immo Da Vinci

“ Hoewel de vastgoedmarkt in 2023 in heel wat Vlaamse centrumsteden een status quo of een lichte afkoeling kende, vaart Gent duidelijk tegenstroom met gemiddelde woningprijzen die overwegend doorstijgen”

EVOLUTIE VAN DE WONINGPRIJZEN IN DE DEELGEMEENTEN VAN GENT

De meest exclusieve deelgemeenten van Gent zijn Sint-Denijs-Westrem en Drongen waar de gemiddelde woningprijzen vorig jaar respectievelijk 597.147 euro en 450.592 euro bedroegen. In deze context is het bovendien opvallend dat Sint-Denijs-Westrem, niet toevallig één van de meer landelijke deelgemeenten van Gent, vorig jaar een prijsstijging van maar liefst 23,5 procent kende, waarmee Sint-Denijs-Westrem een gemiddelde woningprijs aantikt van bijna 600.000 euro. Ook in Zwijnaarde steeg vorig jaar de gemiddelde woningprijs met 11,2 procent van 373.734 euro in 2022 naar 415.723 euro in 2023. Enkel in Drongen en Oostakker daalde de vastgoedprijzen beperkt met 1,5 procent en 3,3 procent. Wondelgem en Ledeberg zijn de meest betaalbare deelgemeenten met respectievelijke prijzen van 356.817 euro en 325.279 euro. Voor 2024 is de algemene consensus dat ook in Gent de vastgoedprijzen een stukje zullen normaliseren waarbij voor de meeste deelgemeenten een stabilisatie of beperkte prijsstijging wordt verwacht.

Cascade, 6 uitzonderlijk ruime high-end in Sint-Denijs-Westrem. Ontwikkeling van MM Estate Group

VIND DE IDEALE WONING IN REGIO GENT

Bent u op zoek naar het ideale droomhuis of -appartement in regio Gent spring dan eens binnen bij een lokale makelaar. Een vastgoedmakelaar actief in en rond Gent kent de streek door en door, helpt u tijdens uw zoektocht en adviseert u met praktische raad en daad. In deze Home & Trends editie kan u heel wat professionele makelaars en projectontwikkelaars terugvinden die actief zijn in de streek. Surf zeker eens naar hun websites en ontdek alvast hun uitgebreid vastgoedaanbod.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart