Verbouwing financieren & tegelijk genieten van een rentesubsidie !

Verbouwing financieren & tegelijk genieten van een rentesubsidie !

De laatste tijd zien we een tendens dat jonge mensen vaker kiezen voor een afgewerkte, gerenoveerde woning waarvan het EPC een degelijke score haalt om geen renovatieverplichting te hebben. Op zich heel makkelijk: meubeltjes plaatsen en installeren ! Maar veelal gaat zo’n aankoop ook samen met een prijskaartje. En dat maakt dat sommige mensen hun aankoop niet doen of toch maar nog wat uitstellen.

MAAR … WIST JE DAT JE SOMS MET IETS MINDER BUDGET OOK EEN HELE LEUKE STEK KAN VINDEN EN VERBOUWEN NAAR EIGEN SMAAK ?

Mathias van iFinco legt graag uit wat de voordelen kunnen zijn van deze 2e optie. “Eerst en vooral: wat is er leuker dan je woning volledig naar eigen smaak in te richten ? Opgeknapte woningen worden veelal afgewerkt met mooie materialen die voor een groot publiek aantrekkelijk zijn, maar dat is niet per sé wat JIJ het liefste ziet. Door zelf te gaan verbouwen, heb je wél die keuze ! Afhankelijk van hoe handig je zelf bent, kies je een aannemer die je zo veel/zo weinig werken uit handen neemt. Wil je enkel je keuken of vloeren kiezen, of net zelf de handen uit de mouwen steken. Dat kies je zelf en dat zal uiteraard mee het budget bepalen. Maar als je de financiering van de werken goed aanpakt, kan je vaak toch ook een ferme cent uitsparen tegenover een volledig afgewerkte woning te kopen!”

Zo geeft Mathias aan dat veel mensen denken hun eigen middelen te moeten “bewaren” voor de verbouwingen na de aankoop. Dat hoort echter helemaal niét zo te zijn: met een degelijk financieel plan voor aankoop én verbouwing, worden deze werken volledig opgenomen in het te ontlenen bedrag van de aankoop. Eerst en vooral zal de bank de aankoop financieren bij de akte. Vervolgens, naarmate de werken van de verbouwing vorderen, zullen deze facturen ook in schijven worden uitbetaald. “iFinco werkt dit steeds uit op maat, samen met de klant, zodat het totaalplaatje van A tot Z klopt en de klant zich geen zorgen hoeft te maken over te kort op het einde van de rit !” Bovendien zijn er nog een aantal andere voordelen als je zelf verbouwt: de Vlaamse overheid heeft een poos geleden een rentesubsidie gelanceerd die nog te weinig gekend is: naast het verwerven van een hypothecair hoofdkrediet om het pand af te lossen, kan je onder bepaalde voorwaarden beroep doen op een rentesubsidie wanneer je dit pand binnen de 5 jaar grondig renoveert (zowel voor verhuur als eigen bewoning !).

Zoals bij elke lening, zal de bank een marktconforme intrestvoet voorstellen die uitmondt in een maandelijks af te betalen bedrag (kapitaal + intrest). Echter, de rente die je op dit renovatiekrediet betaalt, wordt achteraf jaarlijks terugbetaald via de bank. Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie. iFinco bekijkt samen met haar klanten op welke manier de klant kan voldoen aan de voorwaarden en maximaal kan genieten van deze subsidie !”. Nog een extra tip: wist je dat je registratierechten voor je eigen woning kunnen dalen naar 1% ipv 3% als je een aankoop doet waarbij een ingrijpende energetische renovatie wordt uitgevoerd ? Ook bescheiden woningen (aankoopprijs <220.000 of 240.000€ – naargelang de situatie/locatie) genieten nog eens een extra aftrek. In beide gevallen moet uiteraard voldaan zijn aan alle voorwaarden maar voor zij die in aanmerking komen, scheelt zoiets toch al snel een ferme duit !

Ter illustratie geven we een voorbeeld mee van Geoffrey en Aline die bij iFinco terecht kwamen voor het HERbouwen van een woning: zij hebben met behulp van iFinco de volgende rekensom gemaakt: Hun aankoop van een woning met EPC F bedroeg 220.000 euro. Het budget voor de nieuwbouw kwam op 300.000 euro excl btw kosten. Door te voldoen aan een aantal voorwaarden voor hun aankoop, bespaarden zij (quasi) zijn de volledige registratierechten tbv 7.500 euro. Bovendien konden zij bouwen aan 6% BTW ipv 21% BTW: nog eens een verschil van 45.000 euro ! En als 3e besparing: door hun lening optimaal op poten te zetten, konden zij via de rentesubsidie nog een besparing van maximaal 22.781 euro bekomen. Alles samengeteld, +/- 75.000 euro… Indien je een nieuwbouw zou kopen via een bouwpromotor, betaal je 12% registratierechten op de grond én 21% btw op de constructie, zonder recht op de rentesubsidie. Reken het verschil maar eens uit …

Voor wie vragen heeft of meer wilt weten: Het iFinco-team staat helemaal paraat !


Let op geld lenen kost ook geld

iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be.

iFinco kredietmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Kantoren: Christoffelweg 4, 9940 Evergem Dorp-Oost 7 9080, Lochristi Kapellestraat 113, 8020 Oostkamp Frankrijklei 112/bus 4, 2000 Antwerpen Diestseweg 38, 2440 Geel Kortrijksesteenweg 64, 8530 Harelbeke www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart