Investeren in residentieel vastgoed wordt steeds interessanter

Investeren in residentieel vastgoed wordt steeds interessanter

De voorbije jaren zijn door de gestegen bouwkosten de verkoopprijzen van residentieel vastgoed significant gestegen. Komt daarbij dat sinds begin 2023 de hypotheekrente een pak duurder is geworden en de banken een stuk strenger zijn in hun financieringsvoorwaarden voor een krediet. Voor heel wat potentiële kandidaat-kopers een perfecte storm waardoor velen een afwachtende houding hebben aangenomen.

Hoewel de hypotheekrentes sinds november in een dalende lijn zitten is het voor een groot deel van de Belgen geen sinecure om nog een eigen woning aan te kopen. Maar los van het budgettaire aspect is ook de mentaliteit veranderd waarbij het hebben van een eigen woning voor velen geen absolute must meer is. Vooral jongeren verkiezen de flexibiliteit van een job en een relatie boven de bakstenen van een huis. Huren staat voor veel jongeren dan ook symbool als een vorm van vrijheid, waardoor ze hun eigen keuzes kunnen maken en niet gebonden zijn aan een specifiek aangekochte woning op een bepaalde locatie. Los van de algemene mentaliteitswijziging speelt ook de evolutie naar steeds meer éénoudergezinnen een belangrijke rol in de gestegen vraag naar huurwoningen. Samen zorgen al deze elementen ervoor dat er anno 2024 gemiddeld dubbel zoveel kandidaten per huurwoning zijn dan pakweg twee jaar geleden. Ook voor de komende jaren verwachten experts dat de huurmarkt nog verder zal groeien.

WELK VASTGOED SCOORT GOED OP DE HUURDERSMARKT?

Jaar na jaar zien immokantoren de vraag naar huurpanden gestaag stijgen. Vooral in 2023 was er een opvallende versnelling merkbaar. De marktomstandigheden zijn dan ook van dien aard dat om de redenen die we eerder opsomden, steeds meer mensen een huurpand boven een kooppand verkiezen. Vooral huizen en appartementen met een klein tuintje zijn bijzonder geliefd. Maar ook de vraag naar klassieke 2-slaapkamer appartementen zit duidelijk in de lift. Voor een overgrote meerderheid van kandidaat-huurders is er een gezamenlijke noemer met een sterke focus op ligging, comfort en energiezuinigheid. Dat recente woningen en nieuwbouw het hierbij ook op de huurmarkt goed doen, zal u waarschijnlijk niet verbazen. Net zoals op de koopmarkt worden energieverslindende woningen vermeden met de logische verklaring dat ook huurders steeds meer belang hechten aan hun energiefactuur. Ook de ligging blijft voor velen doorslaggevend waarbij de aanwezigheid van openbaar vervoer, winkels en een gezellig park als een belangrijke meerwaarde wordt beschouwd. Kortom een duurzame woning die zich in een goede staat bevindt met een hoogstaand wooncomfort zal heel wat kandidaat-huurders kunnen bekoren.

“ Voor een overgrote meerderheid van kandidaathuurders is er een gezamenlijke noemer met een sterke focus op ligging, comfort en energiezuinigheid. Dat recente woningen en nieuwbouw hierbij de voorkeur krijgen, zal u waarschijnlijk niet verbazen. ”

DE HUURMARKT WORDT IN HOOFDZAAK, GEDOMINEERD DOOR EEN 4-TAL HUURDERSPROFIELEN

Grosso modo zijn er een 4-tal grote huurdersprofielen te definiëren op de vastgoedmarkt. Ten eerste zijn er de éénoudergezinnen. Meestal mensen die hun relatie hebben verbroken en ervoor kiezen om tijdelijk alleen te wonen al dan niet met hun kind of kinderen. Deze mensen zijn afhankelijk van hun situatie in hoofdzaak op zoek naar moderne en instapklare studio’s en 1 of 2-slaapkamer appartementen. Doorgaans worden deze appartementen gehuurd binnen een huurovereenkomst voor drie jaar. De tweede grote categorie zijn koppels die toekomstige plannen koesteren om ooit hun eigen woning te kopen, maar door omstandigheden dit nog niet kunnen doen. In dit segment komen vooral huizen met een tuintje en traditionele 2-slaapkamer appartementen in aanmerking. Ook binnen deze groep zal in de meeste gevallen, gekozen worden voor een 3-jarige huurovereenkomst. De derde groep bestaat uit mensen die zeer bewust kiezen voor een huurwoning omwille van hun vrijheid. Dit zijn over het algemeen mensen die nog geen vaste relatie hebben of die vanuit een professionele context carrière willen maken. In deze groep draait alles rond flexibiliteit waarbij ze snel en ongebonden kunnen verhuizen afhankelijk van opportuniteiten die zich voordoen. De vierde grote categorie zijn de babyboomers, veelal mensen die initieel samen met hun kinderen in een groot huis woonde. Van zodra de kinderen echter het huis uit zijn en de mobiliteit van deze mensen door de jaren heen afneemt wordt het ouderlijke huis meestal te groot. Een deel van deze babyboomers verkiest dan om hun huis te verkopen en gaat vervolgens op zoek naar een goedgelegen en hoogstaand 2 of 3-slaapkamer huurappartement. Deze groep zal bij voorkeur een langdurige huurovereenkomst voor 9 jaar afsluiten.

EEN HUURMARKT DIE BLIJFT GROEIEN BIEDT HEEL WAT OPPORTUNITEITEN VOOR VASTGOEDINVESTEERDERS

Het hoeft eigenlijk weinig tot geen betoog dat een huurmarkt in volle expansie voor heel wat vastgoedinvesteerders als muziek in de oren moet klinken. Wie belegt in residentieel vastgoed met een nadruk op nieuwbouw of recente woningen kan immers rekenen op een enorm huurpotentieel. Op die manier profiteert u als investeerder niet alleen van een potentiële verkoopmeerwaarde over verloop van tijd, maar aanvullend kan u elke maand ook genieten van huurinkomsten die uw rendement verder de hoogte injagen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart