Harmonie tussen natuur, wonen en leven, transformatie van de Belgische kust

Harmonie tussen natuur, wonen en leven, transformatie van de Belgische kust

Sommige mensen vinden de Belgische kust saai en ééntonig. Toegegeven qua bebouwing zijn er tussen de jaren 60 en 90 van de vorige eeuw, net zoals in de rest van België, zeker enkele fouten gebeurd. De ingedommelde kustgemeenten kregen toen af te rekenen met de opkomst van toerisme en binnen de geest van die tijd werd er in de meeste gemeenten niet al te doordacht omgesprongen met ruimte en kwaliteit. Gezien de grote vraag toen moest bouwen vooral snel gaan. De befaamde ‘Atlantic Wall’, een muur van monotone appartementsgebouwen aan de zeedijk, laat ook vandaag hier en daar nog steeds zijn littekens na. Te lang is op dit verhaal ondoordacht verder geborduurd geweest waardoor de zeedijk eind jaren negentig letterlijk en figuurlijk was dichtgeslibd. Gelukkig kwamen begin deze eeuw de eerste kenteringen waarbij gemeente – besturen en bouwpromotoren gezamenlijk inzagen dat er meer moest ingezet worden op het behouden van open ruimte, het vrij – waren van natuur en het brengen van een betere woonkwaliteit en beleving.

Het hoeft dan ook niet te verrassen dat meer en meer mensen de weg naar zee vinden. Sommigen om even los te laten en uit te waaien tijdens een daguitstap of een weekendje. Menig Belg wordt echter ook verliefd op de wondermooie kuststreek waarbij ze hun ultieme droom van een eigen appartement aan zee waarmaken. Het bezitten van een eigen stukje paradijs wordt dan vaak een langgekoesterde wens die werkelijkheid wordt. De vastgoedmarkt aan de Belgische kust kan alvast terugkijken op een goed jaar. Net zoals in het binnenland, is ook aan zee, de markt de voorbije twee jaren een stukje genormaliseerd. In de meeste kustgemeenten is er op deze moment een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod.

DE KUST IS ALTIJD BINNEN HANDBEREIK

De Belgische kust is eenvoudig en snel te bereiken vanuit verschillende delen van België en zijn buurlanden. De uitstekende bereikbaarheid via auto en openbaar ver – voer maakt deze regio tot een populaire bestemming voor zowel jong en oud. Ongeacht uit welke windrichting u komt de Kust is slechts een korte reis verwijderd. Ook de onmiddellijke nabijheid van uw kinderen, familie en vrienden zijn een enorm plus – punt. Geen complexe reisplannen en lange voorbereidingen nodig, geen last-minute wijzigingen met geschrapte vluchten, vertragingen of plotse stakingen op één of andere luchthaven. Met een appartement aan de Belgische kust bent u steeds uw eigen baas en hebt u zelf controle over uw kostbare tijd. U bent dus nooit afhankelijk van anderen en bepaalt zelf wanneer u vertrekt, aanwezig bent en terugkeert. Zo liggen onvergetelijke momenten op een zondagochtend, tijdens een gezellig ont – bijtje met uw kinderen of vrienden, nooit ver weg.

DE FOUTEN VAN HET VERLEDEN LIGGEN DEFINITIEF ACHTER ONS

Sommige mensen vinden de Belgische kust saai en ééntonig. Toegegeven qua bebouwing zijn er tussen de jaren 60 en 90 van de vorige eeuw, net zoals in de rest van België, zeker enkele fouten gebeurd. De ingedommelde kustgemeenten kregen toen af te rekenen met de opkomst van toerisme en binnen de geest van die tijd werd er in de meeste gemeenten niet al te doordacht omgesprongen met ruimte en kwaliteit. Gezien de grote vraag toen moest bouwen vooral snel gaan. De befaamde ‘Atlantic Wall’, een muur van monotone appartementsgebouwen aan de zeedijk, laat ook vandaag hier en daar nog steeds zijn littekens na. Te lang is op dit verhaal ondoordacht verder geborduurd geweest waardoor de zeedijk eind jaren negentig letterlijk en figuurlijk was dichtgeslibt. Gelukkig kwamen begin deze eeuw de eerste kenteringen waarbij gemeente – besturen en bouwpromotoren gezamenlijk inzagen dat er meer moest ingezet worden op het behouden van open ruimte, het vrij – waren van natuur en het brengen van een betere woonkwaliteit en beleving.

WONEN, WERKEN EN LEVEN IN SYNERGIE MET DE NATUUR

Vandaag de dag zijn er in heel wat bad – steden prachtige voorbeelden hoe de Belgische kust de komende decennia verder kan ontwikkelen als een regio waarin harmonie tussen mensen en natuur wel degelijk mogelijk is. Zo zijn er de voorbije jaren al heel wat nieuwe duingebieden gecreëerd en heraangelegd. Ook de zeedijken worden getransformeerd naar gezellige wandel – promenades die naadloos overlopen in duinen en strand, met minder beton en meer aandacht voor natuur in symmetrie met het omliggende landschap. De oudere gebouwen aan de zeedijk krijgen een face – lift met een gerenoveerde gevel, ramen en balkons. Gebouwen die tot op de draad zijn versleten en klaar zijn voor de sloophamer, worden vervangen door projecten met een aantrekkelijke architectuur die perfect aansluit op het unieke maritieme karakter van de zee, het strand en de duinen. Geen smakeloze, betonnen “dozen”… maar stijl – volle nieuwe kwalitatieve appartementsgebouwen met veel glas, ruimte en licht.

DE BELGISCHE KUST KAN OP SPECIFIEKE LOCATIES HOOGBOUW ZEKER OMARMEN

Hier en daar wordt de ‘Atlantic Wall’ op – nieuw doorbroken met de aanleg van nieuwe groenzones en aangename pleinen die plaats bieden voor ontspanning en recreatie. Om tegemoet te komen aan de grote vraag vanuit de markt wordt de mogelijkheid voorzien om op specifieke locaties in de hoogte te bouwen. Vooral in een stad als Oostende zijn enkele toon – aangevende nieuwe stadswijken volop in ontwikkeling. De voordelen van hoogbouw zijn immers veelzijdig. Het zorgt niet alleen voor afwisseling en een moderne heden – daagse skyline, het zorgt ook dat er veel verstandiger kan omgesprongen worden met de beperkte beschikbare ruimte. Nieuwe iconische torengebouwen aan de Kust zetten bepaalde badsteden niet alleen internationaal op de kaart maar ze dragen voor een groot deel ook bij aan de uitdaging om terug meer open ruimte te creëren. Uiteraard is hoogbouw niet overal geschikt, elke badstad moet voor zichzelf de voor- en nadelen oplijsten. Waar Oostende of Blankenberge in bepaalde ge – bieden wel de kaart van hoogbouw trek – ken, kiezen gemeenten zoals De Haan of Bredene, voorlopig niet voor hoge toren – gebouwen om hun eigentijdse charme en historische authenticiteit te behouden.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart