Vier cruciale hamvragen voor wie succesvol wil beleggen in investeringsvastgoed

Vier cruciale hamvragen voor wie succesvol wil beleggen in investeringsvastgoed

Wie vandaag op zoek is naar rendement staat voor geen eenvoudige opdracht. In een onstabiele wereld met tal van financiële onzekerheden, volatiele aandelenmarkten en economische donderwolken aan de horizon, is het vinden van rendabele investeringsopportuniteiten een hele uitdaging. Als investeerder moet u beschikken over de nodige portie stressbestendigheid, een correct inschattingsvermogen en het talent om de zaken binnen een groter geheel te zien.

Residentieel vastgoed blijft voor velen een vast ankerpunt in turbulente periodes. Huizen en appartementen zijn immers van alle tijden en iedereen heeft vroeg of laat een dak boven zijn hoofd nodig. Dat de huurmarkt jaar na jaar blijft groeien werkt in het voordeel van een vastgoedinvesteerder met het juiste product. Vooral het vooruitzicht op een stabiele en betrouw – bare inkomstenstroom biedt zekerheid en houvast. Als u doordacht te werk gaat kan u bovendien ook genieten van een gestage kapitaalgroei. Wie immers investeert in nieuwbouw en recente panden, heeft over verloop van tijd zicht op een waardestijging van zijn vastgoed. Vastgoed blijft dus een veilige haven die steeds meer beleggers kan bekoren. Uiteraard liggen er enkele uit – dagingen in het verschiet, de dure rente – last of een keuze voor het verkeerde pand kunnen uw vooropgestelde rendement serieus ondergraven.

1. IN WELK SOORT VASTGOED WIL IK INVESTEREN?

Voordat u hals overkop uw zoektocht aan – vangt moet u eerst uitmaken in wat voor vastgoed u wenst te investeren. Huizen, appartementen, hotelkamers, studenten – flats, assistentiewoningen, winkel- of kantoorpanden… elk vastgoed heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Wie kiest voor residentieel vastgoed moet ook de keuze maken tussen een nieuwbouw of een ouder pand. Nieuwbouw is traditioneel een stuk duurder maar bespaart u met de tienjarige aansprakelijkheid van de bouwpromotor en aannemer wel van onverwachte kosten, kopzorgen en stress. Bovendien zijn nieuwbouwpanden energiezuinig en liggen ze daarom bijzonder goed in de huurmarkt. Oudere panden kan u steeds meer aan verlaagde prijzen aankopen, maar dan moet u er wel rekening mee houden dat u met een slechte EPC-score wel gebonden bent aan een dure en noodzakelijke renovatie – verplichting. Weeg dus de pro’s en contra’s goed af zodat u uw zoektocht kan starten met de juiste feiten in het achterhoofd.

2. WELK INVESTERINGSBEDRAG KAN IK SPENDEREN?

Van zodra u weet in welk soort vastgoed u wilt investeren is het belangrijk om een bij – passend investeringsbedrag te voorzien. Gaat u investeren via uw privé of hebt u een eigen vennootschap waarmee u eventueel wilt en kan investeren? Fiscaal zijn dit twee volledig verschillende parcours. Wie met de vennootschap wil investeren maakt op voorhand best een afspraak met zijn boekhouder voor het juiste advies en begeleiding. Los van de manier moet u vooral uitmaken welk bedrag u wenst te investeren. Wie een populair nieuwbouw 2-slaap – kamer appartement ambieert zal, afhankelijk van de omstandigheden, locatie en regio, al snel een bedrag nodig hebben van 250.000 à 350.000 euro. Een doorsnee studentenflat of hotelkamer daarentegen, kost een stuk minder.

3. OP WELKE MANIER GA IK DEZE INVESTERING BETALEN EN FINANCIEREN?

Het bepalen van uw vooropgesteld investeringsbedrag gaat samen met de vraag op welke manier u de investering gaat betalen en financieren. Concreet zal u dus moeten uitmaken hoeveel van uw eigen vermogen, uw eigen centen dus, u kan vrijmaken voor uw vastgoed investeringsdroom. Traditioneel is 20 procent een minimum, maar sommige gaan afhankelijk van hun eigen vermogen naar 50 procent of meer. Weet in ieder geval dat ook de banken afhankelijk van het project, steeds een eigen in – breng vereisen. Een project dus 100 procent financieren met een banklening is vandaag de dag eigenlijk niet meer mo – gelijk. Vraag ook kredietvoorstellen aan bij meerdere banken zodat u kan vergelijken. De concurrentie tussen de banken is groot, waarbij zowel het voorgestelde rentetarief als de randvoorwaarden met waarborgen die de banken stellen, sterk kunnen verschillen. Bent u niet thuis in deze materie, laat u dan zeker begeleiden door een ervaren kredietmakelaar die u kan bijstaan met raad en daad.

4. WELK RENDEMENT WIL IK OP MIJN INVESTERING BEHALEN?

Gouden raad… reken uzelf niet rijk en maak een nuchtere en voorzichtige kosten-baten analyse. Als u een appartement of woning aankoopt om te verhuren doe grondig uw huiswerk. Doorzoek de verschillende immosites met vergelijkbare panden zodat u voorafgaand weet welke maandelijkse huurprijs u kan verwachten. Realiseer u dat een huurprijs bestaat uit een huuropbrengst, maar ook een stuk dat gebruikt wordt om de algemene kosten te dekken in het gebouw. Deze maandelijkse kosten vertegenwoordigen, afhankelijk van de omstandigheden, een doorsnee bedrag tussen de 50 à 75 euro. Daarnaast moet u rekening houden met specifieke jaarlijkse kosten voor u als eigenaar, waaronder de onroerende voorheffing, de eventuele gemeentebelasting, een makelaarscommissie en uiteraard specifieke onderhoudskosten zoals het herstellen van een boiler. Wie vandaag een netto huurrendement kan behalen van 2,5 à 3,5 procent zit goed, alles hierboven is veelal niet realistisch. Weet ook als u een jaarlijkse huurindexatie kan doorvoeren, u het potentieel ren – dement gradueel kan verbeteren over de jaren heen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart