Zuid West-Vlaanderen, vastgoedanalyse van een bruisende powerregio volop in beweging

Zuid West-Vlaanderen, vastgoedanalyse van een bruisende powerregio volop in beweging

Maak kennis met Zuid West-Vlaanderen, een dynamisch stukje België waar wonen, werken en genieten naadloos samensmelten in een uitzonderlijke mix van groei en welvaart. Met Kortrijk en Waregem als ambassadeurs kan de streek alvast uitpakken met twee bekende en dynamische centrumsteden die tevens ook het kloppende hart en de motor zijn van de regio.

Kortrijk trekt, met zijn historische charme, moderne faciliteiten, state-of-the-art onderwijsnetwerk en zelfs een eigen zakenluchthaven heel wat investeerders aan. De stad die zich momenteel in een volle transformatie bevindt, biedt heel wat commerciële en zakelijke kansen voor zowel innovatieve start-ups als gevestigde industriële spelers. Ook het vastgoedlandschap in en rond Kortrijk en zijn buurtgemeenten is volop in beweging met heel wat nieuwbouw-, reconversie- en renovatieprojecten. Stuk voor stuk projecten die de ambitie van de stad weerspiegelen als een aangename woon- en werkplek die doorkruist wordt door de wondermooie Leie, die niet toevallig de bijnaam de ‘Gouden Rivier’ draagt. Waregem, dat bekend staat om zijn passie voor paarden en sport, is ook een economische krachtpatser. Op deze plek komen traditionele waarden en hedendaagse bedrijvigheid samen. Waregem biedt zijn inwoners en ondernemers een breed scala aan voorzieningen, gaande van moderne bedrijfsparken, een veelzijdig winkelaanbod en een overvloed aan recreatieve opties met tal van parken en sportmogelijkheden. In deze Home & Trends special over Zuid West-Vlaanderen gaan we met een uitgebreid vastgoeddossier dieper in op de handel en wandel van de regio. We verzamelden de meest recente cijfers en brengen u een unieke analyse van de 13 gemeenten en steden in de streek.

JAAR NA JAAR VERWELKOMT ZUID WEST-VLAANDEREN MEER INWONERS

In Zuid West-Vlaanderen wonen iets meer dan 700 inwoners op één vierkante kilometer wat merkelijk hoger ligt dan de 490 in Vlaanderen. Het pittoreske Spiere-Helkijn is met ongeveer 2.000 inwoners al vele jaren de meest landelijke gemeente in de streek. De centrumsteden Kortrijk en Waregem blijven met voorsprong de kroon spannen met respectievelijk 79.000 en 39.500 inwoners. Kortrijk is met zijn 80 vierkante kilometer ook de grootste gemeente qua oppervlakte, gevolgd door Zwevegem met 63 vierkante kilometer. Kuurne en Menen zijn de dichtstbevolkte gemeenten. Het voorbije jaar zagen bijna alle steden en gemeenten hun inwonersaantallen stijgen. Vooral Harelbeke, Deerlijk, Zwevegem, Kortrijk, Waregem en Anzegem konden heel wat nieuwe inwoners verwelkomen. Vergeleken met begin 2022 zijn er in Zuid West-Vlaanderen net geen 4.000 inwoners bijgekomen. Deze cijfers bewijzen de grote aantrekkingskracht van de streek waarbij naast de uitstekende bereikbaarheid ook de aanwezigheid van heel wat hoogopgeleide werknemers een enorme troef is. Deze groeiende welvaart is ook terug te vinden in heel wat gemeenten die het voorbije decennia hun publieke faciliteiten hebben gemoderniseerd met vernieuwde pleinen en straten. In het kielzog van deze dynamiek zijn prachtige nieuwe woonprojecten ontwikkeld. In dit magazine vindt u alvast een uitgebreid aanbod van de meest recente vastgoedpanden in de ruime regio van Zuid West-Vlaanderen.

Tabel – gemeenten Zuid West-Vlaanderen – aantal inwoners 2023 versus 2022 (oplopend)
Nieuw te bouwen villa te Desselgem, te koop bij Immo Termote

EEN VASTGOEDANALYSE VAN ZUID WEST-VLAANDEREN

De toegenomen populariteit van de regio reflecteerde zich de voorbije jaren ook in de sterk gestegen verkoopprijzen van huizen en appartementen. Net zoals in de rest van België zit er dit jaar wat vertraging op die groei. Bepaalde gemeenten in Zuid West-Vlaanderen beschikken immers over een wat ouder woonpatrimonium dat nu, door de strengere energienormen, qua verkoopprijzen onder druk komt te staan. Naast huizen zijn het vooral de oudere appartementen die het moeilijker hebben. In dit verband is het belangrijk om te benadrukken dat er ook in deze regio meer en meer een tweesporen verhaal ontstaat met langs de ene kant energiezuinige nieuwbouw en langs de andere kant energieverslindende woningen. Nieuwbouwprojecten zijn nog steeds bijzonder geliefd en blijven gezien hun grote vraag nog altijd stijgen in prijs. Vooral niet gerenoveerde oudere appartementen zijn afhankelijk van hun situatie en ligging onderhevig aan prijscorrecties. Desondanks zijn ook in Zuid West-Vlaanderen op één jaar tijd de gemiddelde verkoopprijzen opnieuw toegenomen met 1,4 procent. Een huis kost nu gemiddeld 281.543 euro tegenover 277.565 euro in 2022. Anzegem is de meest exclusieve gemeente met een gemiddelde huizenprijs van 321.030 euro, gevolgd door Zwevegem en Kortrijk met respectievelijk 320.318 euro en 318.167 euro. De grootste prijsstijging voor huizen op jaarbasis was, met ruim 17 procent, te noteren in Zwevegem. De meest betaalbare huizen in 2023 zijn terug te vinden in Menen met een gemiddelde verkoopprijs van 190.732 euro en Wervik met 225.307 euro.

Tabel – Evolutie van de gemiddelde HUIZEN-prijzen (euro) in gemeenten Zuid West-Vlaanderen
2023 versus 2022
Recent gebouwde luxe-villa palend aan domein De Gavers te Harelbeke, te koop bij Immo Dochy

VERKOOPPRIJZEN VAN OUDERE ENERGIEVERSLINDENDE APPARTEMENTEN STAAN ONDER DRUK

Als we de evolutie van de verkoopprijzen in appartementen afzonderlijk onder de loep nemen zie we dat de impact van oudere appartementen het gemiddelde cijfer sterk heeft beïnvloed. Algemeen kunnen we ervan uitgaan dat de prijzen van nieuwbouwappartementen nog steeds in de lift zitten en overal opwaarts evolueren. Als we echter de verkoopprijzen van appartementen algemeen bekijken zorgt de prijsdruk op oudere appartementen dat in bijna alle gemeenten een daling waar te nemen is. Menen vaart in deze context tegenstroom met een prijsstijging op jaarbasis van maar liefst 24 procent. Een opvallend cijfer dat deels te verklaren is door het groot aantal nieuwbouwappartementen dat het voorbije jaar werd verkocht in deze gemeente.

Tabel – Evolutie van de gemiddelde APPARTEMENTS-prijzen (euro) in gemeenten Zuid West-Vlaanderen 2023 versus 2022 (Tabel volgens de beschikbare gegevens per gemeente)

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart