Vastgoed kopen in het buitenland: hierop moet u fiscaal letten (deel 1)

Vastgoed kopen in het buitenland: hierop moet u fiscaal letten (deel 1)

Nu we terug zijn van onze Italiaanse vakantie neemt de zin toe om in dat land zelf ook een optrekje te kopen. Maar opteer ik volgens u best voor een nieuwe of voor een bestaande woning? En met welke kosten en belastingen moet ik rekening houden?

Kies ik voor nieuwe of bestaande woning?

De cijfers blijven indrukwekkend ogen. Vorig jaar kochten gemiddeld 25 Belgen per dag een buitenlandse woning, goed voor 9.024 aankopen in 2022. De gemiddelde aankoopprijs bedroeg 288.592 euro, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën geciteerd door De Tijd. Op het moment dat u dit leest, hebben meer dan 200.546 particuliere Belgische belastingplichtingen een optrekje buiten onze landsgrenzen. 23.571 van hen hebben zelfs meerdere vakantiehuizen en woningen in het buitenland. Frankrijk blijft het populairste land, met 27,9% van de buitenlandse eigendommen. Daarna volgen Spanje (25,4%), Italië (14,2%), Nederland (9,7%) en Portugal (3,8%).

Nieuw of bestaand: wat te kiezen?

Net zoals de keuze voor het land waarin u vastgoed koopt een beslissing is die u neemt met gezond verstand maar vooral ook met uw hart, geldt hetzelfde voor het type woning dat u koopt. Sommige kopers zweren bij een authentiek huis op het Franse of Italiaanse platteland, omdat ze daar een echte vakantiesfeer kunnen ervaren. Anderen willen vooral genieten van zee en strand, en gaan dus voor een nieuwbouwproject op Tenerife. Het hangt allemaal af van uw persoonlijke smaak. Wat u ook verkiest: koop een huis of een project waar u een klik, een connectie mee heeft. Dat is de beste raad die we u kunnen geven. En kijk daarna ook eens naar de belangrijkste kosten die met uw aankoop gepaard gaan. Want behalve de aankoopprijs van uw vastgoed zijn er ook belastingen om rekening mee te houden. Op gebied van de fiscaliteit valt de aankoop van een nieuwbouw altijd duurder uit dan die van een bestaande woning. In het geval van een nieuwbouw betaalt u de btw en de notariskosten. In het geval van een bestaande woning betaalt u geen btw maar registratierechten, de zogenaamde ‘overdrachtsbelasting’. De registratierechten kunnen variëren naargelang de regio waar u koopt, maar liggen lager dan de btw.

Welke bijkomende kosten betaalt u bij de aankoop van een nieuwbouw?

Welke bijkomende kosten betaalt u bij de aankoop van bestaande woning?

Wat is de rol van de notaris?

In tegenstelling tot bij ons in België heeft de notaris in het land van uw aankoop niet dezelfde taken. Vaak blijft zijn of haar rol beperkt tot het opstellen en verlijden van de akte. In tegenstelling tot zijn Belgische collega doet de notaris geen opzoekingen over de historiek van de woning of de aanwezigheid van de nodige vergunningen of erfdienstbaarheden. Daarom raden we u aan altijd met een lokale vertrouwenspersoon te werken. Vaak is dat een gespecialiseerde advocaat, die de nodige opzoekingen voor u doet en u kan wijzen op de addertjes onder het gras.

En wat met de andere belastingen?

In een volgende aflevering hebben we het over de inkomstenbelasting en de belasting op de ontvangen huurinkomsten.

Multum-expert Danny De Winter


Maak zélf de juiste keuze De specialisten van Multum Accountants geven u de juiste raad bij elke beslissing die u neemt over uw privé- of bedrijfsvermogen. Contacteer ons voor een gesprek: info@multum.be of telefonisch via 09/367.93.27.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart