Vastgoedanalyse van De Kust, een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod

Vastgoedanalyse van De Kust, een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod

De Belgische kust was ook vorig jaar met voorsprong de grootste markt voor tweede verblijven in het land. Velen van ons koesteren nog altijd de droom van een eigen appartement aan zee. De voorbije jaren is de populariteit van de Kust alleen maar toegenomen waarbij de vastgoedmarkt alle wind in de zeilen had. Ook de eerste zes maanden van dit jaar is die populariteit niet afgenomen, al is er wel sprake van terug meer evenwicht tussen vraag en aanbod.

De onweerstaanbare aantrekkingskracht van de zee en het strand, als een uitgestrekte oase van rust en ontspanning, blijft voor velen de belangrijkste drijfveer. Daarnaast spelen ook factoren zoals de gezonde zeelucht, het goede leven en het hoogstaande levenscomfort met de directe nabijheid van vrienden en familie een belangrijke rol. Naast het plezier dat veel eigenaars zelf kunnen beleven aan hun appartement aan zee beschouwen ze hun vastgoedaankoop ook als een slimme, rendabele en vooral veilige investering. Wij namen de 10 kustgemeenten uitgebreid onder de loep waardoor we een diepgaand inzicht verkregen in het reilen en zeilen van de vastgoedmarkt aan de Belgische kust.

“ De cijfers bewijzen dat een vastgoedinvestering aan de Belgische kust niet alleen een veilige haven vormt in turbulente tijden maar over verloop van tijd ook een slimme en rendabele belegging is ”

DE BELGISCHE KUST, EEN UNIEKE MIX VAN LEVENDIGE BADSTEDEN EN EEN AUTHENTIEKE SFEER

De Kust staat met stip bovenaan als de bekendste regio van België. Tien gemeenten naadloos verweven in een 65 kilometer lange kustlijn, hebben los van elkaar elk hun specifieke karakter en authentieke sfeer. De regio telt bijna 225.000 vaste inwoners, een cijfer dat tijdens de zomermaanden met een mix van tweedeverblijvers en vakantiegangers kan oplopen tot 500.000 en meer. De stad Oostende is met ruim 72.000 vaste inwoners de grootste en drukste badplaats gevolgd door Knokke-Heist met net geen 33.000 inwoners. Oostende en Blankenberge hebben de grootste densiteit met respectievelijk 1.762 en 1.079 inwoners op één vierkante kilometer. Bredene is op heel wat vlakken een buitenbeentje. Ongeacht zijn uitgesproken groen karakter telt de gemeente op papier 1.269 inwoners per vierkante kilometer, een cijfer dat verklaard kan worden door de beperkte oppervlakte van 14 vierkante kilometer. Desondanks deze hoge densiteit beschikt Bredene wel over een prachtig ongerept en beschermd duinlandschap. Daarnaast is het ook de enige badplaats zonder een traditionele zeedijk. De badplaatsen met in verhouding de meeste open ruimte zijn Middelkerke en De Haan wat deels een gevolg is van hun uitgebreid grondgebied met verschillende grote deelgemeenten gelegen in de Polders. Tijdens de warme zomermaanden zoeken heel wat Belgen rust, ontspanning en koelte aan zee waardoor het in bepaalde badplaatsen behoorlijk druk kan worden. Toch heeft de kustregio, naast de drukke stranden, ook heel wat rustige plekjes om te vertoeven met uitgestrekte duingebieden en heel wat open ruimte. Alternatieve locaties die met de kusttram snel en eenvoudig te bereiken zijn.

Tabel – Kustgemeenten – aantal inwoners 2022 (oplopend)

EEN GEZOND EVENWICHT TUSSEN VRAAG EN AANBOD

De vastgoedmarkt aan zee wordt voor een groot deel gedomineerd door de verkoop van appartementen. Over een tijdspanne van een jaar is de gemiddelde prijs voor een appartement aan de Kust met 5,3 procent gestegen naar 282.930 euro in 2022 tegenover 268.593 euro in 2021. Over een periode van 4 jaar was er een stijging van meer dan 23 procent. Navraag bij verschillende vastgoedexperts leert ons dat, in het verlengde van de algemene evoluties op de vastgoedmarkt in België, de prijzen aan de Kust in 2023 grotendeels stabiel zullen blijven met een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod. De duurste kustgemeente in 2022 was Knokke-Heist met een gemiddelde appartementsprijs van 554.568 euro. Dit cijfer vergt echter iets meer uitleg aangezien er grote verschillen zijn binnen de deelgemeenten van Knokke-Heist. Zo bedroeg de gemiddelde prijs voor een appartement in Heist vorig jaar 400.566 euro terwijl deze in het exclusievere Knokke 650.336 euro bedroeg.

Tabel – Evolutie van gemiddelde appartementsprijzen (euro) in de kustgemeenten

STEEDS MEER EN MEER PRIJSSPANNING TUSSEN OUDE EN NIEUWE APPARTEMENTEN

Middelkerke, Blankenberge en De Panne zijn de meest betaalbare kustgemeenten met respectievelijke prijzen van 214.766 euro, 215.172 euro en 236.183 euro. Vorig jaar waren de grootste prijsstijgingen te noteren in De Haan (+ 19,4 procent) en De Panne (+ 15,4 procent). Zeebrugge kende een prijsstijging van 27,1 procent maar dit vergt enige nuancering gezien de kleinere vastgoedmarkt en het beperkt aantal transacties in deze deelgemeente van Brugge. De vastgoedmarkt in Nieuwpoort toonde vorig jaar een lichte afkoeling met een prijsdaling van 7,9 procent. Ook in Oostende en Blankenberge was er een kleine daling merkbaar in de gemiddelde appartementsprijzen. Deze beperkte prijsdalingen kaderen meestal binnen een grotere vastgoedmarkt met een uitgebreid aanbod van zowel oude als nieuwbouwappartementen waarbij vooral de prijs van oude energieverslindende appartementen steeds meer en meer onder druk komt te staan. Nieuwbouwappartementen daarentegen, alsook recent gerenoveerde gebouwen, blijven het goed doen. De vraag naar moderne en energiezuinige panden is ook aan de Kust hoog waarbij de verkoopprijzen van dit type appartementen in stijgende lijn gaan.

EEN INVESTERING IN EEN APPARTEMENT AAN DE BELGISCHE KUST BLIJFT EEN SLIMME KEUZE

Als we de statistieken van de voorbije 4 jaar tegen het licht houden zien we dat de gemiddelde prijs voor een appartement aan de Belgische kust tussen 2019 en 2022 is gestegen met 23,3 procent. Absolute uitschieter is de gemeente De Panne waar binnen die periode de gemiddelde prijs van een appartement met 58,4 procent is gestegen. Maar ook in Nieuwpoort, Middelkerke, De Haan en Knokke-Heist zijn de gemiddelde appartementsprijzen ruim 20 procent gestegen.

Gemiddeld bekeken is in geen enkele kustgemeente over een periode van 4 jaar, de vastgoedprijs gedaald. Deze cijfers bewijzen dat een vastgoedinvestering aan de Belgische kust niet alleen een veilige haven vormt in turbulente tijden maar over verloop van tijd tevens ook een slimme en rendabele belegging is.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart