Zalig en rustiek wonen in het Meetjesland

Zalig en rustiek wonen in het Meetjesland

Het Meetjesland gelegen tussen Brugge, Gent en het Nederlandse ZeeuwsVlaanderen is een waar fietsparadijs met honderden kilometers vlakke wegen in een tot de verbeelding sprekende regio met tal van bossen, kanalen en kreken.

De voorbije jaren vonden heel wat mensen hun weg naar het wondermooie Meetjesland als een alternatieve woonlocatie op een steenworp van de stad Gent. Door het succes van de regio is de gemiddelde prijs van een woning opgelopen naar 333.475 euro in 2022 tegenover 297.779 euro in 2021. Sinds vorig jaar heeft dus ook hier de gemiddelde woningprijs de symbolische grens van 300.000 euro doorbroken.

EEN UNIEKE GROENE LONG TEN WESTEN VAN GENT

Het Meetjesland omvat met Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate negen steden en gemeenten. Met ongeveer 180.000 inwoners verspreid over 612 vierkante kilometer is de gemiddelde bevolkingsdichtheid 294 inwoners per vierkante kilometer. Hiermee behoort de regio zonder enige twijfel tot één van de meest landelijke gebieden in Vlaanderen. Kaprijke gekend voor zijn groot groen dorpsplein is met zijn 6.500 inwoners en ruim 84 procent onbebouwd gebied de meest rustieke gemeente.

EEN VASTGOEDANALYSE VAN HET MEETJESLAND

Op één jaar tijd is de prijs voor een woning in het Meetjesland gemiddeld met 12 procent gestegen naar 333.475 euro in 2022. Een grondige analyse van de vastgoedcijfers in de 9 gemeenten toont aan dat de populariteit van de regio sterk is toegenomen. De stevige vastgoedprijzen in en rond de stad Gent en de toegenomen behoefte naar meer wooncomfort hebben in heel wat gemeenten de vraag het voorbije jaar nog verder aangevuurd. Hierdoor is er een ware vastgoedrun ontstaan in de streek waarbij kopers in eerste instantie op zoek zijn naar woningen met een tuin of ruime appartementen met een terras.

Tabel – Evolutie van de gemiddelde woningprijzen (euro) in het Meetjesland 2022 versus 2021

EVOLUTIE VAN DE GEMIDDELDE WONINGPRIJZEN

De kop van de lijst wordt aangevoerd door de gemeente Aalter met een gemiddelde woningprijs van 394.004 euro, gevolgd door Assenede met 370.648 euro en Maldegem met 354.421 euro. Het is niet toevallig dat ook in deze gemeenten procentueel de woningprijzen in 2022 het meest zijn gestegen met respectievelijk 17,4 procent voor Aalter, 47,4 procent voor Assenede en 13,7 procent voor Maldegem. Voor Aalter weerspiegelt het gestegen cijfer een correctie op de uitzonderlijke prijsdaling die er zich in 2021 manifesteerde. Ook voor Assenede met een prijsstijging van 47,4 procent is enige nuance aangewezen. Assenede is qua inwoners immers één van de kleinere gemeenten in het Meetjesland waardoor er een relatief beperkte vastgoedmarkt aanwezig is. Concreet kunnen dus enkele grotere transacties van bijvoorbeeld een paar exclusieve villapanden of een luxueus residentieel project de gemiddelde woningprijs sterk beïnvloeden. Als we deze uitzonderlijke transacties in de cijfers zouden kunnen uitfilteren zou er zeker nog een stijging aanwezig zijn maar waarschijnlijk iets minder uitgesproken dan nu het geval is. Ook voor de rest van de gemeenten zijn de gemiddelde woningprijzen toegenomen met uitzondering van Kaprijke.

AALTER, EEN GEMEENTE IN VOLLE TRANSFORMATIE

De voorbije jaren is het aantal inwoners van de gemeente Aalter toegenomen tot bijna 30.000 mensen. De ingrijpende werken uitgevoerd aan het op- en afrittencomplex met de E40 hebben heel wat mensen kopzorgen bezorgd maar nu deze infrastructuurwerken zijn afgelopen kan Aalter volop de vruchten plukken. Op heel wat plaatsen in en rond Aalter wordt dan ook weer volop ontwikkeld en gebouwd wat resulteert in een breed uitgewerkt vastgoedaanbod voor zowel jong en oud in diverse prijsklassen. Onlangs werd in deelgemeente Knesselare het startschot gegeven voor de bouwwerken van een nieuw multifunctioneel centrum waarbij het oude klooster werd gesloopt en enkel de oude kapel nu nog overeind blijft. Tegen het najaar van 2024 moet het nieuwe multifunctioneel centrum van Knesselare een feit zijn met de bedoeling heel wat functies in een totaalproject te bundelen. Zo komt er een buitenschoolse kinderopvang, een evenementenzaal, moderne muzieklokalen voor de Academie en een bibliotheek waarbij de karakteristieke oude kapel blijft behouden in het nieuwe project. Ook ter hoogte van de oude Academie in de Stationsstraat in Aalter staan er enkele belangrijke werken gepland waarbij het oude schoolgebouw zal verdwijnen voor een ondergrondse centrumparking en een groen park. Hierbij zal de opvallende toegangspoort van de oude Academie bewaard blijven. Van zodra deze werken afgerond zijn zal de belangrijkste winkelstraat van de gemeente weer een visueel rustpunt rijker zijn. Naast enkele werken in het centrum zet Aalter ook zijn schouders onder een verdere uitbouw van een duurzame mobiliteit. Zo werd er onlangs op de fietssnelweg tussen Gent en Brugge een missing link weggewerkt ter hoogte van het Kanaal in Aalter.

WONEN IN EEKLO, EEN DUURZAME STAD OP MENSENMAAT

Eeklo is in tegenstelling tot de rest van het Meetjesland iets meer verstedelijkt. De stad wordt doorkruist door de gewestweg N9 die onder meer Brugge en Gent verbindt. Ten noorden loopt de expresweg N49 van Knokke naar Antwerpen en ten westen loopt het Schipdonkkanaal. Ook het stadsbestuur van Eeklo koestert heel wat ambitieuze plannen. Zo wil het op termijn een nieuw plein tussen de Markt en de Paterskerk waardoor de kerk ook visueel zichtbaarder zou moeten worden vanuit het centrum. Aansluitend is er in de toekomst ook een nieuw wooncomplex gepland. Eeklo wil de komende jaren nog heel wat nieuwe inwoners verwelkomen waarbij het een imago nastreeft van een stad op mensenmaat met voldoende open groenzones die een leefbare en klimaatvriendelijke omgeving garanderen waar het aangenaam wonen is. Om dit te verwezenlijken wordt er in nieuwe projecten verstandiger omgesprongen met de beschikbare ruimte zodat de omgevingskwaliteit voor de hele buurt kan verhogen. Hierbij zijn vlotte verbindingen voor voetgangers en fietsers van cruciaal belang. Ook qua energieduurzaamheid wil Eeklo nieuwe projecten connecteren op lokale warmtenetten die in verloop van tijd ook aangesloten kunnen worden op het algemeen stadswarmtenet.

UW IDEALE DROOMPAND IN HET MEETJESLAND

Bent u op zoek naar het perfecte huis of appartement in het Meetjesland doe dan beroep op de ervaring, kennis en het uitgebreide netwerk van een lokale makelaar. In deze House & Home editie kan u alvast enkele toonaangevende makelaars terugvinden met een uitgebreid aanbod. Surf zeker eens naar hun websites en ontdek hun unieke aanbod koop- en huurpanden in de regio.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart