Hypotheek is meer dan een rentevoet + maandlast

Hypotheek is meer dan een rentevoet + maandlast

Vooraleer mensen overgaan tot een aankoop van een nieuwe eigendom, wil men houvast over waar ze zich financieel voor engageren. Logisch toch ?! Als we dan vernemen hoe mensen te werk gaan, horen we vaak dat mensen langs gaan bij hun vertrouwde bank voor een rentevoet en een kostprijs voor een schuldsaldoverzekering, zonder al te veel toeters en bellen…

IS DIT FOUT ? NEE ! KAN HET ANDERS/ BETER ? JA ! ALS JE MEER WILT WETEN, LEES DAN ZEKER VERDER !

De allergrootste fout die men kan maken als het gaat over financieren, is ervan uitgaan dat je met de scherpste rentevoet van het moment de beste deal hebt gedaan als je enkel rekening gehouden hebt met die rentevoet. Een goed financieel plaatje rond een aankoop/herfinanciering/uitkoop van een eigendom omvat zoveel meer… iFinco maakt er een staatszaak van om steeds op zoek te gaan naar de beste oplossing voor de klant. En veelal houdt dat in dat we verder kijken dan alleen de intrestvoet en maandaflossing. Afhankelijk van de klant zijn situatie, leggen wij eerst de financiële puzzel voor de klant.

Die houdt niet alleen rekening met huidige inkomsten/lasten maar tegelijk ook met ambities van de klant op korte/ middellange/lange termijn, zowel professioneel, privé als investeringsgewijs. Evenzeer bekijken wij steeds of er (slapende) eigen middelen of ander vastgoed is dat vroeg of laat iets anders/meer kan betekenen in waarborgverstrekking bij een aanschaf van een nieuw pand. Om een voorbeeld te geven van een atypische financiering, hebben wij voor (jongere) kopers een formule die rekening houdt met een groeiend inkomen doorheen de carrière. We noemen dit type een trapkrediet.

HOE DIT WERKT, ILLUSTREREN WE GRAAG MET EEN VOORBEELD:

Delphine & Karel, beide 24, verdienen samen 3.850€/maand. Ze hebben een autolening lopen van 250€/maand. Een lening blijft voor hen comfortabel, zolang ze niet meer dan 1.500€/maand hoeven te betalen. De aankoop van hun droomwoning bedraagt 315.000€ en ze voorzien 35.000€ aanpassingswerken. Inclusief notariskosten e.a. dienen ze te beschikken over 373.000€ in totaal. Ze hebben een spaarpot van 58.000€ om in te brengen en kunnen 315.000€ ontlenen.

  • Bij een klassieke financiering op 25 jaar zou de maandlast op 1.584€ komen die doorheen de hele duurtijd hetzelfde bedrag zal zijn. De rentevoet hier bedraagt 3,6%
  • Bij een trapkrediet krijgt liggen de aflossingen in het begin lager. Naar gelang de evolutie van het inkomen (in casu is er indicatief rekening gehouden met 2% loonindexatie), neemt de maandelijkse aflossing ook gestaag toe, maar niet even snel als het loon. Er wordt dus steeds meer marge gecreëerd tussen de aflossing en het inkomen.
  • Men start met een aflossing van 1.374€ om per 5 jaar iets meer af te betalen. Na 5 jaar bedraagt de aflossing 1.519€, na 10 jaar 1.665€ om in de laatste 5 jaar 1.993€ te betalen.
  • Opvallend is dat Delphine en Karel pas na 10 jaar over hun gewenst 1.500€ afbetalingslast gaan, terwijl hun gezamenlijk loon dan op +/- 4.500€ bedraagt.
  • De rentevoet voor dit krediet bedraagt 3,8% en ligt dan misschien 0,2% hoger, maar als men de afweging maakt om de eerste 10 jaar iets meer financieel comfort te hebben, weegt dit verschil voor de klant vaak niet op.

Heel veel van onze klanten zijn zeer enthousiast over dit systeem dat mee evolueert met hun persoonlijke situatie ! Dit systeem zorgt ervoor dat veel jonge mensen, voor wie lenen recent een pak moeilijker is geworden door de hogere rentevoeten, toch met een lagere drempel hun aankoop van hun dromen kunnen doen. Maar ook voor mensen die een 2e eigendom willen aanschaffen of willen herfinancieren, zijn er tal van mogelijkheden waarmee men op vandaag veelal geen rekening houdt: je huidige woning is vaak je onzichtbare spaarpot die desgevallends kan ingezet worden om een nieuwe aanschaf van vastgoed te faciliteren.

WIL JE WETEN HOE WIJ DAARIN TEWERK GAAN ?

iFinco pluist het graag voor u uit in een vrijblijvend gesprek. Want tenslotte: elke situatie is anders en behoeft een analyse op maat ! En wetende dat alle elementen van uw huidige situatie mee in overweging zijn genomen, is dit de enige manier om met een gerust hart uw aankoop te realiseren ! U zal snel begrijpen dat een rentevoet niet hét enige/belangrijkste element is in uw vastgoedverhaal.


Let op geld lenen kost ook geld iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. iFinco kredietmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Kantoren: Christoffelweg 4, Evergem Kortrijksesteenweg 1035, St. Denijs-Westrem Dorp-Oost 7 9080, Lochristi www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart