Deinze, een veelzijdige stad in het hart van de Leiestreek

Deinze, een veelzijdige stad in het hart van de Leiestreek

De stad Deinze gelegen in het hart van de Leiestreek telt ruim 44.000 inwoners en is door de fusie met Nevele qua oppervlakte de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen na Gent. Sinds de fusie is de populariteit van Deinze enkel nog toegenomen. De stad kan dan ook terugvallen op bijzonder veel troeven.

© Toerisme Leiestreek

Gelegen tussen Gent en Kortrijk langsheen de belangrijke verkeersassen E40 en E17 beschikt Deinze over een uitstekende bereikbaarheid. Deze ligging zorgt niet alleen voor een sterke economische boost maar trekt daarnaast ook heel wat nieuwe inwoners aan. Met het prachtige natuur- en recreatiedomein ‘De Brielmeersen’ in het centrum bevestigt Deinze ook zijn reputatie als groene en vooral leefbare stad. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze al meermaals de titel ‘fietsstad van het jaar’ heeft weggekaapt.

© Immo Da Vinci project Liv- De Molens meer info op immodavinci.be

Vergeleken met de buurgemeenten is Deinze een betaalbare locatie om te wonen

Vergeleken met de stad Gent en de buurgemeenten Nazareth, Aalter en Sint-Martens-Latem zijn de woningprijzen in Deinze een stuk betaalbaarder. Deze betaalbaarheid trok de voorbije jaren heel wat jonge gezinnen aan uit Gent en de rand van Gent. De gemiddelde woningprijs in Deinze bedroeg vorig jaar 357.012 euro tegenover 353.936 euro in 2021. Deze beperkte stijging van net geen 1 procent geeft Deinze een voorsprong op heel wat andere gemeenten in de Leiestreek. In Gent is de gemiddelde woningprijs gestegen met 1,6 procent van 360.750 euro in 2021 naar 366.408 euro in 2022. In de buurgemeente Nazareth bedroeg de gemiddelde woningprijs vorig jaar 363.713 euro. In Aalter is de gemiddelde woningprijs vorig jaar gestegen met meer dan 17 procent naar 394.004 euro en in Sint-Martens-Latem was er zelfs een stijging van meer dan 19 procent naar 873.677 euro. Als we de vergelijking maken met de andere steden en gemeenten was er vorig jaar in de Leiestreek een gemiddelde prijsstijging van 6,8 procent. Deinze blijft dus ondanks de stevige vastgoedprijzen zeker een betaalbare woonlocatie in contrast met zijn buurgemeenten. Bovendien is er in Deinze en zijn deelgemeenten een ruim aanbod huizen en appartementen aanwezig voor zowel jong als oud.

Tabel – Evolutie van de gemiddelde woningprijzen (euro) Deinze en buurgemeenten 2022 versus 2021

Deinze wil ook de komende jaren verder groeien als een dynamische en leefbare provinciestad De stad Deinze heeft de voorbije jaren een ware metamorfose ondergaan waarbij het zichzelf transformeerde van een wat doorsnee Vlaamse gemeente naar een dynamische en moderne provinciestad. Gezien de recente fusie in 2019 vereenzelvigen heel wat inwoners zich eerst met hun deelgemeente en nadien pas met hun eigenlijke nieuwe fusiegemeente. Begrijpelijk want voor de fusie waren Deinze en Nevele immers twee zelfstandige gemeenten met elk hun eigen deelgemeenten. De nieuwe fusiegemeente Deinze wil in de eerste plaats dan ook vooral verbinden met respect voor ieders mening en gevoel van identiteit. In navolging van het succesvolle plan ‘Deinze 2020’ lanceerde het gemeentebestuur de nieuwe toekomstvisie #Deinze2040. Deinze groeit constant met meer inwoners, heel wat trends en dus veel ideeën. De leefbaarheid van de stad is dan ook prioriteit nummer één waarbij er resoluut gekozen wordt voor vernieuwing en duurzaamheid. Momenteel zijn al enkele projecten afgewerkt, andere zijn nog lopende en sommige zitten nog in een prille ontwikkelingsfase. Met de blik op 2040 wil Deinze zijn eigenheid en dat van zijn 17 deelgemeenten en bijna 45.000 inwoners extra benadrukken. Met de slogan “Onderweg naar de stad van morgen durft Deinze te verbinden” wordt bewust gekozen voor een stad waarin u heel het jaar door kan genieten. Zo wordt er onder meer ingezet op de “15-minutenstad” waarbij er gestreefd wordt om alle inwoners in maximum vijftien minuten fietsen of wandelen toegang te geven tot alles wat ze nodig hebben. Op die manier wil Deinze een stad op mensenmaat blijven waarbij winkels, kantoren, scholen, gezondheidszorg, sport, cultuur en ontspanning vlot en snel bereikbaar zijn voor alle inwoners. Hiervoor zal de stad ook de komende jaren de mobiliteit van het centrum en de dorpskernen verbeteren met waar nodig nieuwe of aangepaste infrastructuur.

Genieten in het wondermooie natuur- en recreatiedomein ‘De Brielmeersen’

Aansluitend op het stadscentrum van Deinze tussen de Leie en het Schipdonkkanaal ligt het 27 hectare groot natuur- en recreatiedomein ‘De Brielmeersen’. Sinds 2015 wordt het park beheerd door de provincie Oost-Vlaanderen. In dit uitgestrekte natuurdomein vindt u een prachtig park, tal van wandelpaden, een grote speeltuin, een dierenpark, een educatief centrum en verschillende sport- en recreatiemogelijkheden. De Brielmeersen is bijzonder geliefd, vooral bij gezinnen met jonge kinderen. Op het domein is ook de nieuwe accommodatie en het sportstadion terug te vinden van voetbalclub KMSK Deinze.

Stijlvol wonen langs de oevers van ‘de Gouden rivier’

Mensen hebben al eeuwenlang een uitgesproken voorkeur om te wonen langs het water. Waar dit vroeger vooral economisch gedreven was is dit vandaag eerder vanuit een visueel aspect. Wonen aan het water staat synoniem voor een natuurlijke rust en een garantie op een gevrijwaard open uitzicht. De rivier de Leie vormt het kloppende hart van Deinze waarbij deze historische waterloop het perfecte decor is geworden voor heel wat nieuwe projectontwikkelingen. Nieuwbouwappartementen gelegen aan het water zijn dan ook heel populair waarbij Deinze in het kielzog van deze nieuwe ontwikkelingen ook sterk geïnvesteerd heeft in vernieuwde kades en wandelpromenades. Ook de reconversie van oude terreinen tot hippe nieuwe woonsites zit enorm in de lift. Met deze reconversieprojecten kunnen kopers genieten van een modern hedendaags wooncomfort binnen een authentiek en monumentaal kader. Deze renovatie van oude historische sites tot nieuwe trendy stadswijken zorgt voor een natuurlijke hefboom met de aantrek van heel wat leuke boetieks, bistro’s en een bloeiende lokale handel. Deze evolutie zorgt dat er eigentijdse nieuwe wijken langs het water ontstaan met een perfecte harmonie tussen wonen, werken en ontspannen.

Bent u op zoek naar het ideale droompand?

Bent u op zoek naar het perfecte huis of appartement in de streek van Deinze doe dan beroep op de ervaring, kennis en het uitgebreide netwerk van een lokale makelaar. In deze House & Home editie kan u alvast enkele toonaangevende makelaars terugvinden met een uitgebreid aanbod. Surf zeker eens naar hun websites en ontdek hun unieke aanbod koop- en huurpanden in Deinze en omstreken.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart