De stormloop op huurwoningen biedt unieke kansen voor vastgoedinvesteerders

De stormloop op huurwoningen biedt unieke kansen voor vastgoedinvesteerders

De gemiddelde huurprijs voor een woning in Vlaanderen steeg vorig jaar naar 815 euro per maand, wat overeenkomt met een stijging van + 4,8 procent tegenover 2021. Het aantal mensen dat een huis of appartement zoekt om te huren is in 2022 met meer dan een derde toegenomen.

Aangezien deze stormloop op huurwoningen zich ook verderzet dit jaar dreigt er in sommige regio’s een tekort aan huurpanden te ontstaan. Appartementen zijn in Vlaanderen goed voor bijna 75 procent van de huurmarkt. Vooral kwalitatieve panden met een energiezuinig EPC-label zijn bijzonder in trek. Heel wat experts zijn overtuigd dat de stijging van de huurprijzen dit jaar nog verder zal doorzetten.

WAAROM IS ER EEN GROTE VRAAG NAAR HUURWONINGEN?

De gestegen vraag naar huurwoningen is het gevolg van 3 factoren. Ten eerste zijn de vastgoedprijzen de voorbije jaren sterk gestegen. Ten tweede is sinds vorig jaar de hypotheekrente meer dan verdubbeld van gemiddeld 1,5 procent in 2022 naar meer dan 3,5 à 4 procent dit voorjaar. Bovendien is er een algemene consensus dat deze rente naar het einde van het jaar verder zal oplopen naar 4,5 à 5 procent. Het systematisch duurder worden van vastgoed en oplopende rente hebben een grote financiële impact op de vastgoedmarkt waarbij heel wat mensen die initieel van plan waren om te kopen, voorlopig afhaken. Tot slot is er ook de steeds groter wordende groep van mensen die bewust kiezen voor een huurpand omdat ze dan kunnen genieten van meer flexibiliteit. Een argument dat bij heel wat jongeren aanwezig is afhankelijk van hun ambitie en carrièreplanning. Heel wat jongeren zijn niet zo honkvast als hun ouders. Als zich een interessantere of meer uitdagende job aanbiedt dan willen ze niet gebonden zijn aan een huis of appartement dat ze gekocht hebben.

WAT IS DE EVOLUTIE VAN DE GEMIDDELDE HUURPRIJZEN IN VLAANDEREN?

De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen heeft in 2022 de symbolische kaap van 800 euro per maand overschreden. De huurprijs is uiteraard sterk afhankelijk van de locatie, de leeftijd van de woning en het soort pand. Voor huizen kunnen we een onderverdeling maken in verschillende categorieën. In 2022 betaalde u in Vlaanderen voor een rijhuis gemiddeld 885 euro huur per maand, voor een halfopen huis was dit gemiddeld 978 euro en voor een vrijstaand huis liep de gemiddelde huur op tot 1.115 euro. Appartementen werden vorig jaar verhuurd aan een gemiddelde prijs van 773 euro en studio’s aan 521 euro. Als we alle vastgoed bekijken behoorden studio’s vorig jaar met een groeipercentage van + 9,5 procent tot het snelst stijgende woningtype gevolgd door vrijstaande woningen met + 5,9 procent en rijhuizen met + 5,2 procent. Appartementen en halfopen huizen konden met respectievelijk + 4,2 procent en + 4,6 procent tevens genieten van een sterke stijging. Tabel gemiddelde huurprijzen (euro/maand) in Vlaanderen per woningtype – 2021 vs 2022

DE STORMLOOP OP DE HUURMARKT BIEDT UNIEKE OPPORTUNITEITEN VOOR WAKKERE VASTGOEDINVESTEERDERS

De cijfers van de gemiddelde huurprijzen vorig jaar en de prognose voor dit jaar tonen aan dat de huurmarkt alle wind in de zeilen heeft. Het aantal kandidaat-huur ders dat op zoek is naar een woning is sterk toegenomen waardoor er een opwaartse druk is op de huurprijzen. Voor wakkere vastgoedinvesteerders biedt deze ‘booming’ huurmarkt heel wat kansen. Wie bijvoorbeeld investeert in een modern en energiezuinig 2-slaapkamer appartement op een goede locatie zal ongetwijfeld heel wat potentiële huurders aantrekken. Door de toenemende trend van gezinsverdunning is er ook een grote vraag naar compacte panden, een segment waarin studio’s het bijzonder goed doen. Daarnaast heeft ook de coronapandemie ervoor gezorgd dat er een grotere vraag is ontstaan naar woningen met een tuin.

DUURZAAM VASTGOED IS DE TOEKOMST

De Vlaamse Regering heeft een duidelijke klimaatambitie waarbij ook vastgoed de komende jaren verder moet verduurzamen. Op 1 oktober 2022 bevroor de Vlaamse Regering gedeeltelijk de huurindexatie van energieverslindende woningen. Een indexering voor woningen met een ongunstig EPC-label E of F is niet meer toegestaan. Voor woningen met een EPC-label D is de huurindexatie beperkt tot 50%. In principe geldt deze opgelegde beperking in huurindexatie voor één jaar, maar heel wat experts zijn ervan overtuigd dat de overheid deze maatregel zal verlengen. Op die manier wil ze eigenaars van energieverslindende panden verder aanmoedigen om een energetische renovatie uit te voeren. Als vastgoedinvesteerder moet u met deze evolutie zeker rekening houden. Kandidaat-huurders zullen immers energieverslindende panden steeds meer links laten liggen en dus ook de overheid zal in de toekomst bijkomende verplichtingen opleggen. Bent u al actief als investeerder bekijk dan zeker uw huidige vastgoedportefeuille vanuit deze achtergrond en ga proactief aan de slag met energetische renovaties. Startende investeerders die hun eerste stappen op de vastgoedmarkt zetten kijken bij voorkeur best naar recente panden met een gunstig EPC-label

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart