De groene rand van Gent, exclusief wonen

De groene rand van Gent, exclusief wonen

Wat hebben Sint-Martens-Latem, De Pinte en Drongen gemeen? Gelegen in de groene rand vormen deze gemeenten een natuurlijke barrière met het sterk verstedelijkte Gent.

Naast hun wondermooie idyllische natuurlandschappen delen ze eveneens hun uitgesproken exclusief karakter. Het is dan ook geen toeval dat ze al jaren onwrikbaar de lijst aanvoeren van de meest welvarende gemeenten in België.

Sint-Martens-Latem, genieten van een hoogstaande levenskwaliteit

Sint-Martens-Latem of in de volkstaal ‘Latem’ telt 8.263 inwoners waardoor het qua bevolkingsaantal behoort tot één van de kleinere gemeenten. In de algemene welvaartsindex echter neemt Latem al vele jaren steevast de leiding als rijkste gemeente in België. Latem is vooral bekend voor zijn hoogstaande levenskwaliteit en tot de verbeelding sprekende villa’s. De gemiddelde woningprijs bedroeg vorig jaar 873.677 euro tegenover 732.977 euro in 2021. Een stijging van meer dan 19 procent bewijst de enorme populariteit van deze gemeente als meest exclusieve woonlocatie van het land. Dat het prestigieuze Sint-Martens-Latem gelegen langs de oevers van de Leie, ook wel een kunstenaarsgemeente genoemd wordt is bij het grote publiek minder geweten. De reden dat heel wat kunstenaars verliefd zijn geworden op deze ongeëvenaarde streek is te verklaren in de aanwezigheid van de prachtige Leie en de bijhorende schilderachtige oeverlandschappen. Als u wandelt of fietst in Latem en de deelgemeente Deurle lijkt het alsof heel wat landschapsdecors weggeplukt zijn van een prentkaart.

De Pinte, een exclusieve woonlocatie op een steenworp van Gent De Pinte en de deelgemeente Zevergem tellen ongeveer 11.000 inwoners. Na Latem staat De Pinte tweede op de lijst van meest welvarende gemeenten in België. Door de grote vraag naar exceptionele panden is de woningprijs op één jaar tijd met meer dan 38 procent gestegen van 471.671 euro in 2021 naar 653.764 euro in 2022. De enorme stijging zal waarschijnlijk een stuk beïnvloed zijn door de verkoop van enkele uitzonderlijke panden. Als we echter over een langere periode kijken stellen we vast dat de gemiddelde vastgoedprijzen al enkele jaren serieus in de lift zitten. Een belangrijke troef van De Pinte is zijn strategische ligging vlakbij Gent en zijn uitstekende verbindingen met de E17 en N60. De uitgesproken groene omgeving met de aanwezigheid van veel natuur en groen is een extra factor die de aantrekkelijkheid van de gemeente ten goede komt. Veel mensen ontdekken De Pinte als een locatie met een rustigere en meer ontspannen levensstijl. In deze context kan de gemeente terugvallen op een groeiende interesse van vermogende mensen die op zoek zijn naar een exclusieve woning in de rand van Gent.

Drongen, stijlvol wonen in de groene Leievallei

deelgemeente van Gent telt Drongen ongeveer 13.000 inwoners. Door de beschikbaarheid van meer open ruimte is het gemiddeld perceeloppervlak een pak groter dan de rest van Gent. Dankzij deze grotere woonpercelen is Drongen al jaar en dag een geliefde woonlocatie. Niettegenstaande de directe nabijheid van de stad beschouwen de meeste inwoners hun gemeente als een groot dorp. Heel wat mensen worden aangetrokken door Drongen als een strategisch goed gelegen en vlot bereikbare gemeente in de groene Leievallei met het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen als groene buffer met de Arteveldestad.

Tabel – Evolutie van de gemiddelde
woningprijzen (euro) regio
Sint-Martens-Latem, 2022 versus 2021

Maak kennis met één van de meest gerenommeerde golfclubs in België

Sint-Martens-Latem bestaat eigenlijk uit twee volwaardige deelgemeenten, enerzijds is er Sint-Martens-Latem zelf en anderzijds is er Deurle. Op de grens tussen de twee ligt de befaamde ‘Royal Latem Golf Club’ die opgericht is in 1909 en hiermee één van de oudste golfclubs is in België. De 18 holes parkbaan is omringd door een groen bosrijk gebied waarbij oude bomen en statige landhuizen het gevoel geven van een authentieke Engelse tuin.

Ongeacht de baan zelf vrij kort is beschouwen heel wat bezoekers deze golfbaan als vrij technisch met een mooie verscheidenheid aan holes. Mede hierdoor is de Royal Latem Golf Club een internationaal geprezen club die bezoekers verwelkomt uit heel Europa.

Een oase van groen omgeven door water en natuur Liefhebbers van watertoerisme zullen zich in Drongen zeker thuis voelen. Het grillig verloop van de Leie maakt Drongen de uitgelezen plek voor pleziervaart met achter elke rivierbocht een nieuwe verrassing. Verschillende yachtclubs bieden faciliteiten aan voor wie iets langer wil aanmeren. Ondanks de toenemende verstedelijking in Gent kunnen wandelaars en fietsers in Drongen nog steeds genieten van veel open ruimte. De gemeente die voor een groot deel bestaat uit weide- en boslandschappen wordt doorkruist door ontelbare dreven en veldwegels waarbij sommigen nog steeds hun oorspronkelijk karakter van kasteeldreef konden bewaren. Met tientallen hectare natuurgebied en vele kilometers Leieoevers is Drongen een hemel op aarde voor wandelaars en fietsers.

Het Parkbos, een prachtige groene long waar de natuur nog volop zijn gang kan gaan

Het uitgestrekte Parkbos ligt op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. Deze groenpool is meer dan 1.200 hectare groot met een enorme diversiteit aan bossen, moerasgebieden, weidse graslanden en statige kastelen met imposante parken. Een belangrijk deel van het Parkbos ligt op het grondgebied van De Pinte waarvan een gedeelte reeds werd ingericht en opengesteld. Het gaat om een gebied met de naam Grand Noble, gelegen ten noorden van de spoorlijn Gent-De Pinte en de Vallei van de Rosdambeek. De boskern Grand Noble ligt rond het gelijknamige kasteeldomein. De voorbije jaren werd hier een nieuw bos van 80 hectare ingericht waarbij aan de Kortrijksesteenweg een zone als parkgebied werd voorzien met verschillende wandelroutes. De aansluitende Vallei van de Rosdambeek is een plaats waar de natuur nog echt zijn gang kan gaan met een spontane ontwikkeling van een boeiende fauna en flora.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart