Christophe Niclaus en Nathalie Mortier: “In de huidige situatie op de vastgoedmarkt is kopen op lijfrente nog interessanter geworden”

Christophe Niclaus en Nathalie Mortier: “In de huidige situatie op de vastgoedmarkt is kopen op lijfrente nog interessanter geworden”

De signalen van de vastgoedmarkt zijn vandaag de dag bijzonder tegenstrijdig. Enerzijds is er sprake van een afkoeling die de huizenprijzen zou doen dalen, maar anderzijds is er een enorme stijging van de grondstoffenprijzen die een nieuwbouw duurder maakt en daarnaast zorgt de rentestijging ervoor dat ook de aflossingen voor de hypotheekleningen een pak zwaarder gaan wegen. “In deze chaotische situatie is de lijfrenteformule meer dan ooit een oplossing die voor gemoedsrust kan zorgen”, zeggen Christophe Niclaus en Nathalie Mortier van Immo2life.

Voordelen voor zowel verkoper en koper

Immo2life is erin geslaagd om zich dankzij een specialisatie in het begeleiden van verkopen en aankopen op lijfrente stevig op de kaart van de vastgoedmarkt te zetten. “De formule biedt alleen maar voordelen”, legt Christophe Niclaus uit. “De verkoper verkoopt zijn woning aan een koper. Die laatste betaalt niet de volledige prijs, maar enkel “het boeket”, een bedrag van 10 à 25% van de koopsom. Het andere deel van de koopsom wordt omgezet in een periodieke (en geïndexeerde) lijfrente gedurende een vooraf overeengekomen periode. Indien de verkoper sneller overlijdt, doet de koper uiteraard een betere zaak, omdat hij of zij dan niet langer de lijfrente moet betalen.” Zowel voor verkopers als kopers is het een formule die heel wat voordelen biedt. Kinderloze echtparen bijvoorbeeld kunnen op die manier genieten van hun oudere dag zonder financiële zorgen. Ze zien immers hun pensioen – waarvan veel oudere mensen toch ondervinden dat het niet toereikend is om aan de gestegen levensduurte te beantwoorden – stijgen met de maandelijkse betalingen die gedaan worden door de koper van hun woning. De kopers kunnen dus investeren met beperktere financiële middelen omdat ze bij de aankoop slechts “het boeket” moeten betalen.

Gespecialiseerde niche 

De voordelen van de lijfrenteformule voor zowel verkopers én kopers zijn zo nadrukkelijk aanwezig, dat het eigenlijk de logica zelf is dat Immo2life steeds meer aanvragen krijgt. “Zeker in de huidige omstandigheden met de fors stijgende energie- en voedingsprijzen, is de lijfrenteformule eigenlijk een kip met gouden eieren”, zegt Nathalie Mortier. “Onze bewuste keuze om van bij onze start in de vastgoedwereld te kiezen voor de gespecialiseerde niche van de lijfrenteverkoop en ons op die manier van andere vastgoedkantoren te onderscheiden heeft ertoe geleid dat wij in onze kantoren te Sint-Martens-Latem en Knokke, waar iedereen welkom is om inlichtingen te vragen, behoorlijk wat mensen over de vloer krijgen.” Christophe Niclaus en Nathalie Mortier maken zich sterk, dat de huidige algemene economische situatie het aantal geïnteresseerden nog zal doen toenemen. Door onze jarenlange ervaring en specifieke vakkennis in deze complexe materie kunnen wij de verkopers en kopers namelijk perfect en professioneel begeleiden.”

Zorgeloos voor investeerders 

Voor investeerders is een aankoop op lijfrente “zorgeloos”, want een aankoop op lijfrente zorgt ervoor dat ze alle beslommeringen rond het vinden van huurders en rond problemen met de verhuur uit de weg kunnen gaan. Hun zogenaamde “huurders” zijn immers de mensen die altijd in de woning hebben gewoond en die de woning perfect (blijven) onderhouden, een betere “huurder” bestaat niet. “Het probleem dat sommige eigenaars hebben die op een klassieke manier vastgoed aankopen met het ontvangen van huurgelden wordt hier omgekeerd”, verduidelijkt Christophe Niclaus. “Het zijn de nieuwe eigenaars die maandelijks betalen aan de verkopers, op deze manier zijn de verkopers verzekerd van een maandelijks geïndexeerd en belastingvrij inkomen. Terwijl de kopers met het betalen van die lijfrente gewoon een stukje van hun aankoop financieren. De kopers moeten trouwens geen onroerende voorheffing betalen, want die blijft ten laste van de verkoper aangezien hij of zij in de woning blijft wonen.” Een ander groot voordeel is dat de aankoop van een woning op lijfrente niet moet worden aangegeven in de personenbelasting. En uiteraard betekent het feit dat de koper bij de aankoop enkel “het boeket” moet betalen, ook dat hij niet naar de bank moet stappen voor een lening. Bovendien zal een koper gemiddeld maximaal 60 à 70% van de huidige waarde van de woning betalen, indien de verkoper vroegtijdig overlijdt dan is dit zelfs een pak minder aangezien de koper de maandelijkse betaling mag stopzetten. Terwijl de koper bij een klassieke aankoop meteen 100% van de waarde moet ophoesten.” Maar dat is nog niet alles: bij het afsluiten van het lijfrentecontract leert de ervaring ons dat er een uitstekende relatie ontstaat tussen de koper en verkoper. Ook het menselijk contact vaart dus wel bij de lijfrenteformule.


IMMO2LIFE – DE LIJFRENTESPECIALIST Christophe Niclaus | BIV 507426 – Nathalie Mortier | BIV 512624 Golflaan 41 – 9830 Sint-Martens-Latem Piers de Raveschootlaan 2 bus 1 – 8300 Knokke-Heist + 32 (0)499 26 82 90 I info@immo2life.be WWW.IMMO2LIFE.BE

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart