Zuid West-Vlaanderen Wonen in een bruisende regio

Zuid West-Vlaanderen Wonen in een bruisende regio

Wie op zoek is naar een totaalplaatje zal in Zuid West-Vlaanderen zeker zijn draai vinden.

Deze ambitieuze powerregio rond de as Waregem-Kortrijk staat synoniem voor een ongekende diversiteit en dynamiek waarmee het zonder enige twijfel zijn imago alle kracht bijzet als een bruisende regio om te wonen, te werken en te genieten van het leven.

Zuid West-Vlaanderen gelegen in de onderste tip van de provincie West-Vlaanderen omhelst met Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem een 13-tal gemeenten en steden. Met ruim 315.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 450 vierkante kilometer is het tevens één van de dichter bevolkte regio’s in Vlaanderen. Toch slaagt de streek er perfect in om een harmonieus evenwicht te behouden tussen de verstedelijkte kernen en de omliggende groene rand. Ook de twee grootste centrumsteden Waregem en Kortrijk die voor een deel verbonden worden door het wondermooie Provinciedomein De Gavers, beschikken in hun stadskernen over heel wat aangelegde parken en groenzones. Naast een moderne zakenluchthaven in Wevelgem herbergt de stad Kortrijk ook enkele vooraanstaande universiteitscampussen en hogescholen. Economisch blinkt de regio uit met de aanwezigheid van enkele wereldvermaarde bedrijven zoals Barco, Bekaert, TVH, Van Marcke, enz… Deze gerenommeerde ondernemingen zijn stuk voor stuk absolute toppers in hun sector die zorgen voor een buitengewone creativiteit en een ongelimiteerde vijver aan opportuniteiten.

Meer en meer mensen vinden de weg naar Zuid West-Vlaanderen

Gemiddeld wonen er in Zuid West-Vlaanderen ongeveer 700 inwoners op één vierkante kilometer wat een stuk hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde van 495. Het landelijk gelegen Spiere-Helkijn is met zijn 2.000 inwoners de kleinste gemeente. Spiere-Helkijn is ook de groenste gemeente met meer dan 80 procent ongebouwd gebied. De steden Kortrijk en Waregem met respectievelijk 78.000 en 39.000 inwoners zijn de economische en culturele katalysatoren. Kortrijk is met een totale oppervlakte van meer dan 80 vierkante kilometer tevens de grootste gemeente. Kuurne is met een bevolkingsdichtheid van 1.382 inwoners per vierkante kilometer de dichtst bevolkte gemeente. De gestegen populariteit van de regio wordt ook bevestigd door de inwonersaantallen die bijna overal zijn toegenomen. Op één jaar tijd zijn er in Zuid West-Vlaanderen ongeveer 3.000 inwoners bijgekomen. Vooral de gemeenten ten oosten van Kortrijk zoals Harelbeke, Deerlijk, Kuurne, Anzegem en Zwevegem zijn sterk gegroeid. De toegenomen interesse voor deze gemeenten is te verklaren in het feit dat er de voorbije jaren sterk is geïnvesteerd in heel wat vernieuwde straten en pleinen. In het kielzog van deze investeringen zijn er tal van nieuwe woonprojecten ontwikkeld met een brede keuze aan woningen en appartementen.

Centraal gelegen nieuwbouwproject in Desselgem
te koop bij immo Termote

Tabel – gemeenten Zuid West-Vlaanderen – aantal inwoners 2022 versus 2021 (oplopend)

Een vastgoedanalyse van Zuid West-Vlaanderen

De toegenomen populariteit van de regio reflecteert zich ook in de vastgoedprijzen. Op één jaar tijd zijn de gemiddelde prijzen van woningen in Zuid West-Vlaanderen toegenomen met 7,3 procent. Een woning kost nu gemiddeld 267.614 euro tegenover 249.303 euro in 2021. Ook hier valt het op dat de stad Kortrijk en de gemeenten rond Kortrijk bijzonder geliefd zijn. Een woning in Kortrijk betaalt u nu gemiddeld 281.142 euro wat overeenkomt met een stijging van ruim 8,5 procent. In Anzegem en Waregem kost een woning gemiddeld 311.000 euro waarmee beide gemeenten de kop van de lijst aanvoeren. In Menen en Wervik vindt u de meest betaalbare woningen met gemiddelde verkoopprijzen van respectievelijk 194.474 euro en 215.666 euro. De grootste prijsstijgingen vonden plaats in de gemeenten Lendelede, Deerlijk en Harelbeke met een dubbelcijferig percentage. Lendelede kende een spectaculaire prijsstijging van meer dan 15 procent. Hierbij is het wel belangrijk om een kanttekening te maken. In deze gemeente was de gemiddelde vastgoedprijs vorig jaar immers sterk gedaald waardoor een stijging van 4 procent over een periode van twee jaar een iets genuanceerder beeld geeft. Wervik en Zwevegem zijn de enige gemeenten waar de gemiddelde woningprijzen over een periode van een jaar ongeveer op hetzelfde niveau zijn gebleven.

Een exclusief woonproject One Broel te Kortrijk

Tabel – Evolutie van de gemiddelde woningprijzen (euro) in gemeenten Zuid West-Vlaanderen 2022 versus 2021

Een file- en stressvrije regio met heel wat opportuniteiten

Met snelle verbindingen naar steden als Rijsel in Frankrijk, maar ook Gent, Brugge en Roeselare vormt de regio Zuid West-Vlaanderen een ideale uitvalsbasis. Momenteel lopen er enkele ingrijpende infrastructuurprojecten zoals een nieuwe aansluiting van de E403 en de A19 autosnelweg op de R8 ring van Kortrijk. Deze werken zorgen ervoor dat ook in de toekomst de regio vlot en filevrij bereikt kan worden vanuit alle windrichtingen in België. Heel wat mensen hechten vandaag de dag immers veel belang aan een stressvrije werk-woonverplaatsing. In tegenstelling tot de streek van Gent, Brussel of Antwerpen wordt Zuid West-Vlaanderen niet of veel minder geconfronteerd met een verzadigd verkeersnet. Met enkele grote industrieparken in hoofdzaak gelegen langs de autosnelwegen, biedt de regio bovendien een grote tewerkstellingsgraad met een brede range aan job mogelijkheden. Wie niet over een wagen beschikt kan gebruik maken van een goed uitgebouwd openbaar vervoer met enkele grote treinstations en een uitgebreid busnetwerk tussen de gemeenten en steden.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart