Meer en meer Belgen kiezen bewust voor een (tweede) eigendom in het buitenland

Meer en meer Belgen kiezen bewust voor een (tweede) eigendom in het buitenland

Meer dan 175.000 Belgen hebben een eigendom in het buitenland. Vooral Frankrijk en Spanje zijn bijzonder populair met respectievelijk ongeveer 29 procent en 26 procent van het totaal aantal buitenlandse eigendommen in het bezit van Belgen.

Ikkil Bay in Estepona te koop bij Vamoz Marbella

Door de gestegen energieprijzen en de opgelopen kost van het leven in België wordt de aankoop van een tweede verblijf in Spanje of Frankrijk een heel pak interessanter. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de verkoop van woningen aan Belgen in de eerste helft van 2022 opnieuw hoge toppen scheerde. Het dagelijkse leven in Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn immers een pak goedkoper dan in België. Bovendien kunnen de zuiderse regio’s ook genieten van meer uren zon waardoor de winters er minder koud zijn dan in de rest van Europa. Ook de energieprijzen liggen lager zodat de uiteindelijke energiefactuur een stuk goedkoper zal uitvallen.

Wilt u risico’s vermijden… kies dan voor een nieuwbouw

De Spaanse en de Franse vastgoedmarkt zijn bijzonder gediversifieerd. Er is een groot verschil tussen het wonen in het platteland en de stad en algemeen bekeken is het gemiddelde woonpatrimonium vrij verouderd. Belgen laten zich in het buitenland dan ook af en toe verleiden tot de authentieke charme van een oude afgelegen hoeve of een landhuis. Een emotioneel gedreven keuze die niet altijd doordacht genomen wordt en later soms zuur kan opbreken. Veelal zijn er immers ingrijpende renovatiewerken nodig die zowel qua timing als kost soms zwaar onderschat worden. Bovendien zijn sommige afgelegen panden in ‘the-middle-of-nowhere’ niet uitgerust met de noodzakelijke nutsleidingen zoals een waterleiding, een riolering en elektriciteit. In bepaalde gevallen ontbreken zelfs de nodige bouwvergunningen. Let dus op met oude panden en informeer u steeds grondig voorafgaand een aankoop. Wilt u echter de risico’s vermijden… kies dan voor een hedendaagse nieuwbouw. Een mooie afgewerkte woning of nieuw appartement al dan niet deel uitmakend van een groter project, kan u ongetwijfeld heel wat kopzorgen besparen. Dergelijke nieuwbouwpanden zullen algemeen iets duurder zijn in aankoop, maar anderzijds staan ze wel garant voor een modern en zorgeloos wooncomfort.

Kijk naar goede verbindingen met België

Wie een eigendom koopt in het buitenland houdt het best ook rekening met een goede en vlotte verbinding naar België. De meeste regio’s in Frankrijk kan u zonder al te veel problemen met de wagen bereiken, maar voor het zuiden van Spanje is een goede luchtverbinding cruciaal. Doe dus op voorhand een goede analyse van de luchthavens in de buurt en kijk na of ze heel het jaar door vlotte verbindingen garanderen met luchthavens in de Benelux of Noord-Frankrijk.

Als u een buitenlandse eigendom koopt in een regio met een grotere stad in de buurt zal u meestal kunnen terugvallen op dagelijkse of wekelijkse vluchten. Wie echter diep in het binnenland, op een afgelegen locatie koopt zal moeten rekening houden met langere en soms complexere reistijden. Dus ook al verblijft u zelf een langere tijd in het buitenland hou hier rekening mee en bespaar uw kinderen, familie of vrienden die eventueel op bezoek komen, lange verplaatsingen.

De voordelen van een Vlaamse makelaar

Bent u van plan om een eigendom te kopen in het buitenland… doe dan steeds beroep op een ervaren Vlaamse makelaar ter plaatse. In dit Home & Trends magazine vindt u alvast enkele toonaangevende Vlaamse makelaars die al vele jaren actief zijn in landen zoals Spanje en Frankrijk. Een Vlaamse makelaar kan u adviseren en begeleiden in uw eigen taal. Dit is geen overbodige luxe omdat de officiële documenten opgesteld zijn in de taal van het land waar u koopt. Vlaamse makelaars kunnen u ook verder helpen met betrekking tot de lokale wetgeving en gewoontes. Hierdoor vermijdt u als koper onaangename verrassingen. Kies ook voor een makelaar die vertrouwd is met de specifieke Vlaamse gewoontes zodat u niet alleen letterlijk dezelfde taal spreekt, maar ook figuurlijk. Een Vlaamse makelaar zal immers vanuit zijn voorgeschiedenis een praktischer inzicht hebben op uw specifieke wooneisen waardoor hij u panden kan voorstellen die beter beantwoorden aan uw verwachtingen. Ga ten slotte in zee met een ervaren makelaar die al vele jaren actief is in de streek met een uitgebreide referentielijst. Een makelaar die de regio door en door kent zal ongetwijfeld een grote meerwaarde zijn tijdens uw zoektocht naar het ideale pand.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart