Voorbereiding nieuwbouw

Voorbereiding nieuwbouw

Bij nieuwbouw is veel mogelijk. Je neemt dus best de nodige tijd om alles goed te kaderen zodat je steeds de juiste keuzes maakt. Deze tips kunnen alvast helpen.

Wishlist

Neem de tijd om een voldoende gedetailleerde wishlist op te stellen. Bepaal bijvoorbeeld al het gewenste volume, de architectuur en dakvorm, het aantal slaapkamers, de stijl van de keuken, de gewenste afwerkingsgraad bij verhuis, etc.

Budget

Bepaal voor de aankoop van een grond reeds het beschikbare budget voor het totale project. Bouwgrond kan in sommige gevallen een te grote hap uit het budget nemen. Kies daarom voor een realistische verhouding zodat er voldoende budget beschikbaar blijft voor de nieuwbouw. Bouwteam Bouwen is complex omwille van de vele verschillende specialisaties en details die samen tot een goed geheel dienen te komen. Bovendien is er een overvloed aan reglementeringen en administratie. Een totaalaannemer kan die informatie overkoepelend samenbrengen én als technische partner zijn kennis en ervaring toevoegen. Je nieuwbouw zal zo beter gebouwd zijn en het traject zal vlotter en aangenamer verlopen.

Van keuze architect tot offerte en bouwaanvraag Eens de architect is aangesteld, zal die een voorontwerp uitwerken op basis van de wishlist en het budget. Neem nadien voldoende tijd om het ontwerp te verfijnen want uiteindelijk wordt dit het huis waar je jarenlang in zal wonen. Vervolgens kan er een prijsofferte gemaakt worden van de nieuwe woning. Bij een offerte is de volledigheid cruciaal. Hiervoor werden in de voorbereiding best reeds de nodige studies opgevraagd, zoals grondsondering, EPB, voorstudie stabiliteit etc. Na goedkeuring van het ontwerp & de bijhorende offerte kan de bouwaanvraag ingediend worden.

Van ruwbouw tot oplevering

De bouw zelf ligt voor een afgewerkte woning gemiddeld tussen de 10 à 18 maanden. Hierna volgt, in het geval van een totaalaannemer, de voorlopige oplevering waarbij je de sleutels van je nieuwe huis in handen krijgt. Na de voorlopige oplevering heb je bij een totaalaannemer een garantieperiode van een jaar om eventuele onzichtbare gebreken te melden. Een centraal aanspreekpunt geeft je als bouwheer gedurende het hele bouwproces de nodige zekerheden en rust.

Duurtijd

Vanaf het opstellen van de wishlist en de eerste verkennende gesprekken tot aan de oplevering dien je rekening te houden met een gemiddelde van 24 maanden. Bij een nieuwbouw is geduld zeker een schone deugd, de beloning nadien is des te groter.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart