Kopen of huren: wat is de beste oplossing?

Kopen of huren: wat is de beste oplossing?

Voor veel Belgen is de aankoop van een eigen woning een grote droom. Maar is een huis of appartement kopen altijd de beste oplossing? Of kun je beter een huis of appartement huren? Het antwoord hangt af van de situatie én je eigen voorkeuren. We zetten de voor- en nadelen van elke keuze op een rijtje.

Kopen van een huis of appartement

Pro

+ Je hebt wellicht een hypothécaire lening nodig, maar de afbetalingen belanden uiteindelijk in je eigen portefeuille en niet in die van je huisbaas. Bovendien staat de rentevoet nog altijd bijzonder laag, waardoor lenen vandaag zeer interessant is. Hoeveel geld je moet hebben om een huis te kopen? Dat hangt af van hoeveel je eigen inbreng is en je maandelijks kan afbetalen.

+ Investeren in vastgoed is op lange termijn een zeer verstandige keuze. Met een eigen woning heb je een sterke buffer achter de hand en groeit jouw eigen vermogen jaar na jaar. Kijk maar naar de huizenprijzen van de afgelopen decennia …

+ Je doet met je eigen woning wat je wilt. Vier honden of katten? Een nieuwe veranda? De tuin van jouw dromen? Een zwembad? Zolang je de bouwvoorschriften respecteert, houdt niemand je tegen om jouw wildste fantasieën te realiseren. Bekijk ook zeker op welke renovatiepremies je recht hebt in 2021.

+ Op zoek naar je eerste en enige woning? Dat wordt een beetje goedkoper. De registratierechten op de enige gezinswoning dalen van 6 naar 3 procent vanaf 1 januari 2022 (de datum van de akte telt).

Contra

̵ Een eigen woning vergt een grote investering en niet iedereen is in staat om dergelijke bedragen bij elkaar te sparen.

̵ Een nieuwe woning koop je niet elk jaar: je zit toch voor langere tijd vast aan de gekozen locatie. Zeker nu de meeneembaarheid van de registratierechten bij de aankoop van een volgende woning verdwijnt (vanaf 1 januari 2022) wordt verhuizen voor bijvoorbeeld een nieuwe job wat duurder.

̵ Problemen? Onderhoudswerken? Die komen bij jou terecht.

̵ Vadertje Staat weet de eigenaars vlot te vinden. Niet alleen bij de aankoop. De jaarlijkse onroerende voorheffing is niet min. Vergeet ook de kosten voor de verzekering niet.

Huren van een huis of appartement

Pro

+ Veel toegankelijker met een beperkt budget, want je moet vooraf alleen het bedrag voor de huurwaarborg en de aankoop van je meubelen bij elkaar krijgen.

+ Geen zorgen wanneer er iets kapotgaat. Alle problemen zijn voor de eigenaar. + Een huurwoning is een goede oplossing als je slechts tijdelijk ergens wilt wonen. Of wanneer je gezinssituatie regelmatig verandert. Je kunt gemakkelijker verhuizen.

Contra

̵ De maandelijkse huur ben je definitief kwijt. Het is moeilijker om te sparen voor een eigen woning als je huurt. Anderzijds heb je als huurder zonder koopintentie misschien wel meer mogelijkheden om andere investeringen te doen, zoals beleggingen.

̵ Als huurder blijf je betalen, ook wanneer je moet rondkomen met een klein pensioen. Wie koopt, krijgt na de looptijd van de lening plots meer financiële ademruimte.

̵ Je moet de eigendom in zijn oorspronkelijke staat teruggeven en hebt dus minder mogelijkheden voor aanpassingen.

̵ Huurprijzen stijgen door de indexatie.

̵ Als de eigenaar besluit om te verkopen of er zelf wil wonen, moet je verhuizen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart