Wonen aan de Belgische Kust

Wonen aan de Belgische Kust

Wat staat er bovenaan het verlanglijstje van kandidaat-kopers?

Ook in 2022 blijft wonen aan zee voor heel wat Belgen de ultieme droom. Op zoek naar hun droomappartement hanteren de kandidaat-kopers quasi hetzelfde verlanglijstje. Zeezicht staat bij velen met stip bovenaan. Daarnaast valt het op dat ook alternatieve locaties met zicht op een golfterrein, een park, een jachthaven of de duinen steeds meer in het vizier lopen. Buiten de eigenlijke locatie wordt er ook meer rekening gehouden met het karakter en imago van de kustgemeente zelf.

De koper gaat dus op onderzoek en kiest bewust voor een rustige kustgemeente of eerder een dynamische en levendige badstad. Door de gevolgen van de coronapandemie zijn een hoogstaand wooncomfort en de aanwezigheid van een terras een absolute must geworden.

Kopers houden meer rekening met het eigentijdse karakter van een specifieke kustgemeente

Naast de gezonde zeelucht is één van de grootste troeven van de Belgische kust de enorme diversiteit tussen de verschillende badsteden. Onze tien badsteden: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist zijn er de voorbije decennia in geslaagd uit te groeien tot unieke locaties met elk hun eigen kenmerkende karaktertrekken. Oostende is als Koningin der Badsteden letterlijk en figuurlijk het centrum van de Kust. De stad heeft meer dan 70.000 inwoners, een cijfer dat tijdens de vakantieperiodes nog verder kan aangroeien tot 150.000 à 200.000 mensen. Oostende vormt dan ook cultureel en economisch het zwaartepunt van de Kust. Mensen die op zoek zijn naar een uitgesproken maritiem karakter zullen zich meer thuis voelen in een stad zoals Nieuwpoort met de grootste jachthaven van Noord-Europa. De Panne, Koksijde en Bredene staan bekend voor hun uitgestrekte duinen en zijn een ware oase van rust voor de levensgenieter. Middelkerke beschikt binnenkort over een nieuw iconisch casino. Een beeldbepalend gebouw dat het sluitstuk zal zijn voor een dynamische gemeente in beweging. Het wondermooie De Haan staat bekend voor zijn eigentijdse charme en authenticiteit. Blankenberge is een openhartige en geliefde badstad waar iedereen zich thuis kan voelen. Knokke-Heist ambieert een mondain karakter dat zich vooral wil onderscheiden met kwaliteit en exclusiviteit. Door deze bijzondere variatie heeft de koper van een appartement aan zee de luxe om een gemeente of stad te kiezen die perfect aansluit op de eigen wensen en verwachtingen.

© Exclusieve en prestigieuze nieuwbouwproject Royal Ascot te koop bij Immo Centrale

Zeezicht is voor veel mensen een uitgesproken wens, maar ook de alternatieve locaties worden populairder

Bijna iedere kandidaat-koper van een appartement aan zee droomt van een ontbijttafel op zondagochtend met warme croissants en op de achtergrond een prachtig panoramisch zeezicht. Heel wat appartementen aan de Belgische kust beschikken over een zeezicht. Het is echter een opvallende trend dat alternatieve locaties ook meer en meer mensen weten te charmeren. Appartementen die gelegen zijn rond een golfterrein, een uitgestrekte groenzone, een jachthaven of grenzen aan een beschermd duingebied verkopen als zoete broodjes. De gemiddelde verkoopprijzen liggen in vergelijking met zeezicht-appartementen iets lager en kopers kunnen genieten van het omliggende groene landschap en dit veelal op wandelafstand van het strand en de zee. Ook de aanwezigheid van openbaar vervoer met de directe nabijheid van een treinstation, tram- of bushalte biedt voor veel kopers een meerwaarde.

Kopers willen meer wooncomfort met aansluitend een groot terras

Na de lockdowns en van zodra het opnieuw toegelaten was trok heel België naar de Kust om te genieten van rust, ontspanning en een gezonde zeelucht. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat door de effecten van de coronapandemie een hoogstaand wooncomfort bij heel wat kandidaat-kopers bovenaan het verlanglijstje staat. Een appartement dat kwalitatief is ingericht met een degelijke en praktisch keuken, een stijlvolle badkamer en een doordachte woonindeling met voldoende opbergruimte scoort bijzonder goed. Vooral appartementen met grote ramen en een maximale lichtinval zijn geliefd. De aanwezigheid van een groot terras is voor veel kopers een absolute must. Aan de Belgische kust kan parkeren, vooral in het hoogseizoen, soms een serieuze uitdaging zijn. Projecten die dus beschikken over een ondergrondse parking of een garagebox hebben meestal een streepje voor.

© Oosteroever, Oostende – Versluys Groep

Eigenaars van een appartement aan zee houden steeds meer rekening met het opwaartse potentieel

De tijd dat de vermogende Belg een appartement aan zee kocht voor de rest van het leven ligt langzaam maar zeker achter ons. De nieuwe generatie kopers aan zee beschouwen hun investering in een appartement ook als een belegging. Een investering waar ze enerzijds zelf vele jaren van kunnen genieten met eventueel kinderen en kleinkinderen. Anderzijds kijken ze ook naar de potentiële exit-strategie bij een toekomstige verkoop. De verkoopprijzen van nieuwbouwvastgoed zitten al jaren in de lift en zijn vorig jaar aan de Kust zelfs gestegen met meer dan 11 procent. Uiteraard was dit een uitzonderlijk jaar en is een jaarlijkse meerwaarde voor nieuwbouwappartementen van 1,5 à 2 procent een realistischer verhaal. Los hiervan worden sommige eigenaars ook geconfronteerd met een minwaarde. Vooral voor zeer oude appartementen die nog niet gerenoveerd zijn sluimeren er soms heel wat verborgen kosten die een mogelijke toekomstige herverkoop serieus kunnen ondergraven. In zulke gevallen moet de eigenaar rekening houden met een mogelijke minwaarde bij herverkoop. Dit is vanzelfsprekend een scenario dat elke eigenaar wil vermijden. Informeer u dus steeds voorafgaand de aankoop van een appartement en probeer een zo duidelijk mogelijk zicht te krijgen op het volledige plaatje.

Uw droomappartement aan zee

Bent u op zoek naar uw droomappartement aan zee? Home en Trends helpt u graag verder. In dit magazine en op onze website vindt u een greep uit de meest toonaangevende projecten aan zee. Gerenommeerde projectontwikkelaars stellen met trots hun prachtige nieuwbouwprojecten voor. Bezoek zeker ook de websites van onze immo-partners aan zee waarbij u een uitgebreid aanbod kan terugvinden van woningen, studio’s, appartementen, duplexen en penthouses aan de Belgische kust. Contacteer hun vandaag nog en geniet deze zomer van uw eigen appartement aan zee.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart