Wonen aan de Belgische Kust, de ultieme ‘place-to-be’ voor levensgenieters

Wonen aan de Belgische Kust, de ultieme ‘place-to-be’ voor levensgenieters

In het eerste deel van onze nieuwe reeks ‘Wonen aan de Belgische Kust’ zoeken we uit waarom de Kust de geliefkoosde uitvalsbasis is voor mensen die met volle teugen willen genieten van het leven. Tijdens de corona-pandemie herontdekten heel wat mensen opnieuw onze Belgische Kust met zijn lang uitgestrekte zandstranden en prachtige duingebieden.

Vooral in de zomermaanden vorig jaar na het beëindigen van de eerste lockdown, leek het soms alsof heel België aan zee zat. Dit reflecteerde zich ook in een sterk presterende vastgoedmarkt aan de Kust waarbij 2020 ondanks de corona-pandemie, resoluut de geschiedenisboeken inging als een absolute Grand Cru. Verschillende projectontwikkelaars en makelaars spraken zelf over hun beste jaar ooit. De hamvraag is of de Kust nu echt begonnen is aan een ware ‘revival’ of de toegenomen populariteit eerder een tijdelijk fenomeen is. Navraag bij de belangrijkste vastgoedspelers aan de Kust leert ons al snel dat er ook nu gedurende de eerste maanden van 2021 bijzonder veel vastgoed werd verkocht aan zee. Makelaars aan de Kust beleven dus nog altijd absolute hoogdagen waarbij 2021 dan ook naadloos een vervolg lijkt te worden van het succesjaar 2020.

Levensgenieters en mensen op zoek naar rust en ontspanning voelen zich thuis aan de Kust

Toen precies een jaar geleden in maart 2020 België en Europa getroffen werden door de corona-pandemie was dit een donderslag bij heldere hemel. Plots kwam het leven zoals we dit al vele tientallen jaren gewoon waren abrupt tot stilstand. Met strenge lockdowns, een verbod op niet-essentiële verplaatsingen en verplicht telewerk werd alles van de éne dag op de andere op zijn kop gezet. België en bij uitbreiding heel Europa was in een collectieve schok. ‘Blijf in uw kot’ was het nieuwe mantra. Na verloop van weken kwam bij velen van ons het bevreemde gevoel van ‘unplugged’ te zijn. Onverwacht hadden we opnieuw meer uren vrije tijd in een dag en ondanks de onzekerheid durfden we opnieuw dromen over een alternatieve toekomst met meer ‘quality time’ voor het gezin, vrienden en familie. Ooit deed Johan Cruijff, een legendarische Nederlandse voetballer, de gevleugelde uitspraak: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. De corona-pandemie was in deze context dus ook een wake-up call voor heel wat Belgen. In de kiemen van deze nieuwe manier van denken heeft de Belgische Kust opnieuw een sleutelrol opgeëist. Het herboren besef naar meer vrijheid, ontspanning en een grotere ‘ joie-de-vivre’ heeft de Belgen massaal naar onze Belgische Kust gebracht. De vrijheid van wonen en genieten aan zee was bij velen reeds een ultieme droom. De pandemie heeft deze gedachte echter in een stroomversnelling gebracht waarbij veel Belgen hun vastgoeddroom aan zee de voorbije twaalf maanden effectief omgezet hebben in daden.

Drie redenen waarom heel wat mensen willen wonen aan de Belgische Kust

1. De voordelen van een gezonde zeelucht

Studies hebben uitgewezen dat het geluid van de golven de geest en het lichaam kalmeert. Het jodium van een zeebries versterkt uw immuunsysteem, vermindert stress en zorgt er dus voor dat mensen die dichtbij de zee wonen zich statistisch gezien gelukkiger voelen. De gezonde zeelucht verbetert de zuurstofopname en garandeert een betere nachtrust. Uw lichaam zal u dankbaar zijn want de zoute zeelucht reinigt dus ook uw longen. Het uitgestrekte Noordzee strand is zonder twijfel ook de beste sportschool want sporten op het strand heeft een positief effect op de gewrichten en spieren.

2. Genieten van een hoogstaand levenscomfort

Vier seizoenen lang bekoort de Belgische Kust jong en oud. Van Knokke-Heist tot De Panne, aan zee is het altijd heerlijk vertoeven. Elke kustgemeente heeft zijn eigen specifieke troeven of u nu kiest voor actief genieten, lekker tafelen, wandelen, fietsen, flaneren of gewoon relaxen… de Belgische Kust heeft het allemaal. De Kust staat synoniem voor een hoogstaand levenscomfort met heel wat kwalitatieve handelszaken, restaurants en een uitgebreid openbaar vervoer. Ook als u wat ouder bent of zorg nodig hebt beschikken de kustgemeenten over een goed en professioneel uitgebouwd netwerk van zorginstellingen en moderne nieuwe ziekenhuizen.

3. Directe nabijheid van vrienden en familie

Waar u ook bent in Vlaanderen op één à twee uur bent u aan de Belgische Kust. U kan dus zonder problemen vrijdagavond vertrekken en ’s avonds reeds genieten van een glaasje wijn op uw terras met op de achtergrond het decor van een ondergaande zon in de zee. Daarnaast geeft het mensen ook een gevoel van zekerheid en comfort dat hun kinderen, familie en vrienden ook in de nabijheid wonen. Op die manier blijven mensen verbonden met elkaar zonder de nadelen van lange afstanden.

Wonen aan zee hoeft niet noodzakelijk een onbetaalbare droom te zijn

Een recente bevraging wees uit dat heel wat Belgen de droom koesteren om vroeg of laat aan zee te wonen. Er bestaan echter nog steeds enkele vooroordelen als het gaat over vastgoed aan zee. Bij sommige mensen heerst het cliché alsof een appartement aan onze Kust onbetaalbaar is en enkel een privilege voor de elite of kapitaalkrachtige Belg. De praktijk op het terrein geeft echter een genuanceerder beeld. Heel wat bouwpromotoren bieden een ruim aanbod van nieuwbouwappartementen in een brede prijsrange. Uiteraard zal u op de zeedijk quasi geen nieuwbouwappartement vinden met zeezicht in een prijsklasse van 250.000 euro. Maar op de tweede lijn of in verschillende nieuwe torengebouwen die momenteel gebouwd worden aan de Kust hebt u met een budget van 250.000 tot 350.000 euro al een ruim en comfortabel 2-slaapkamer appartement op loopafstand van het strand en de zee.

Het loont dus zeker de moeite om tijdens uw zoektocht naar uw droomappartement aan zee met een brede focus de vastgoedmarkt te bekijken. Daarnaast blijven de huidige rentevoeten historisch laag. Met een goed kredietdossier kan u momenteel geld lenen aan een zeer lage rentevoet van ongeveer 1,5 procent. De kans bestaat dat mensen die toch verkiezen om te wachten binnen enkele jaren geconfronteerd zullen worden met hogere rentevoeten waardoor geld lenen in de toekomst dus een pak duurder kan worden. Wacht dus niet af en informeer nu reeds bij enkele toonaangevende bouwpromotoren en makelaars.

In dit Home en Trends magazine vindt u alvast hun contactgegevens terug en kan u kennis maken met hun uitgebreid aanbod van nieuwbouwappartementen aan de Belgische Kust.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart