Focus op groei, maar trouw aan onze visie

Focus op groei, maar trouw aan onze visie

Te Waves, uitzicht op de Golf, Jan & David Degroote

Vastgoedgroep Degroote uit Oostende is al meer dan 45 jaar actief in projectontwikkeling en aannemerij, met vastgoedprojecten tussen Nieuwpoort en Blankenberge en een sterke focus op Oostende. Vandaag richt de tweede generatie zijn pijlen op een divers aanbod van mid-level en high-end projecten op verschillende locaties, en is het familiebedrijf klaar om zijn eerste stappen richting binnenland te zetten.

Het valt op dat het aanbod van Vastgoedgroep Degroote de laatste jaren sterk gediversieerd is. Wat is hier de reden voor?

David Degroote: "Om een zo ruim mogelijk publiek aan te spreken hebben we ons aanbod inderdaad zowel op vlak van regio's als op vlak van prijsklasse uitgebreid. Hierdoor bereiken we een groter deel van de markt waardoor we automatisch aan risicospreiding doen. We zetten nu ook sterk in op grotere (stadsontwikkelings) projecten, omdat we hiermee continuïteit op lange termijn voor ons bedrijf creëren. Dat is erg belangrijk voor ons: op vandaag hebben we een vergunde portefeuille van 1.700 units en hierdoor hebben we een horizon van ongeveer 10 jaar."

Een diverser aanbod staat meestal synoniem voor een andere organisatie?

Jan Degroote: "Zeker niet, het DNA van ons bedrijf blijft hetzelfde. We staan al van dag één voor een transparante aanpak, stellen onze projecten ongedwongen voor en informeren de klant volledig. Zo kan onze klant na zijn eerste bezoek, thuis alles rustig overwegen en een goed geïnformeerde beslissing nemen. Dat is altijd al onze insteek geweest en zal zeker zo blijven. We zijn een groot bedrijf geworden met een open mindset, maar hebben nog altijd een KMO-kostenstructuur en denken goed na over elke toekomstige investering. We hebben een sterk en standvastig team dat met dezelfde visie aan de kar trekt. Zij hebben een belangrijk aandeel in de groei die we het laatste decennium gerealiseerd hebben."

Wat worden de grootste uitdagingen voor de groep in de toekomst?

David Degroote: "In de eerste plaats is dat de zoektocht naar kwalitatieve gronden, maar ook het verkrijgen van de juiste vergunningen is een belangrijk aandachtspunt. Het inspraakmodel is de laatste jaren exponentieel gegroeid. Als projectontwikkelaar denken we mee in het algemeen belang van de stad of de gemeente en zijn we helemaal pro inspraak van alle stakeholders. Toch kan een project dat een groot draagvlak kent, vandaag nog altijd door één individu on hold geplaatst worden. Dat strookt niet met het democratische gedachtegoed en is een hiaat in onze wetgeving, maar heeft wel een belangrijke invloed op de doorlooptijd van onze ontwikkelingen.

Heeft de coronacrisis een invloed gehad op de verkoopcijfers?

Jan Degroote: Eigenlijk niet. In deze bijzondere tijden blijkt onze Belgische kust meer dan ooit een prima alternatief te zijn voor een volwaardige en deugddoende vakantie. De komende zomerseizoenen zullen vakanties dicht bij huis en reizen met de wagen meer en meer in populariteit toenemen. Daarenboven heeft de Covid-19 periode heel wat mensen aan het denken gezet over hun work-life-balans, en deze gewijzigde mindset blijkt een belangrijke factor om nu toch dat specifieke appartement aan te kopen en quality time met het gezin meer naar voor te schuiven. Daar spelen wij als ambitieuze vastgoedgroep al jaren op in.


“Onze huidige verkoopcijfers tonen aan dat mensen vandaag echt op zoek zijn naar een kwalitatieve plek om dicht bij huis van vakantie te genieten.”


We blikken dan ook terug op een bijzonder succesvolle verkoop tijdens de laatste maanden, te danken aan drie grote lanceringen nl. SKY Harbour (d.i. de 2e fase van SKY Towers), de 2e fase van  e Waves 'Salt' en de lancering van Green C. David Degroote: "Daarenboven verhuizen we ons kantoor binnen minder dan 2 jaar naar SKY Tower One, waar we bijna verdubbelen qua capaciteit. Het wordt hét kantoor van de toekomst en zal de groep de uitstraling geven die anno 2020 bij onze organisatie past. Vanuit deze nieuwe sterke basis willen we dan ook met een verruimde visie het succesverhaal uitbreiden richting binnenland.


Ontwikkeling- en bouwdivisie Vastgoedgroep Degroote  Familiebedrijf o.l.v. Jan (37) en David (38) Degroote  Jaarlijkse omzet van > 80 miljoen euro  Team van 80 mensen in bouw en ontwikkeling en veelvoud aan onderaannemers  Bouwt en verkoopt 250 residentiële appartementen per jaar  Ontwikkelt momenteel 450 appartementen over 8 projecten aan de kust  Beschikt over een pipeline van 1.700 vergunde units op 12 locaties

ADVIESKANTOREN Troonstraat 60 I Oostende Vindictivelaan 21 I Oostende 059 80 91 91

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart