5 Tips om uw energiefactuur te doen dalen in 2020

5 Tips om uw energiefactuur te doen dalen in 2020

Als u onlangs uw energiefactuur hebt bekeken heeft u ongetwijfeld kunnen vaststellen dat de energieprijzen de voorbije jaren spectaculair zijn gestegen. Gelukkig zijn er enkele stappen die u zelf kan ondernemen om in de toekomst uw energierekening gevoelig te doen dalen. Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht zetten wij u alvast op weg met enkele nuttige tips.

Uw energiefactuur van naderbij bekeken

Als we de energiefactuur in detail bestuderen zien we dat deze bestaat uit 3 belangrijke componenten: de energiekosten van de energieleverancier, de netkosten van uw regionale netbeheerder en de taksen van de federale regering. De harde realiteit leert ons dat de energierekening de voorbije 5 jaar tot gemiddeld 40 procent duurder is geworden. Vooral de stijgende heffingen en hogere nettarieven lieten de stroomfactuur serieus aandikken. Algemeen is de consensus dat de energiefactuur de komende jaren verder zal oplopen.

Wat is een EPC-waarde ?

De EPC-waarde of het Energie Prestatie Certificaat van een woning drukt het jaarlijks energieverbruik per vierkante meter bruikbaar vloeroppervlak uit. Deze EPC-waarde wordt uitgedrukt in kWh/m²/jaar en bevindt zich op een cijfer tussen de 0 en 600. De EPC-waarde geeft dus een indicatie van hoe ‘energiezuinig’ uw woning is. Een laag energieverbruik van de woning staat gelijk met een lage EPC-score. Een lage EPC-score betekent dus dat de woning goed scoort qua energiezuinigheid.

5 Tips die u kan ondernemen om uw energiefactuur te doen dalen

1. Besparen door te vergelijken

Traditioneel blijven heel wat gezinnen in België honkvast bij dezelfde energieleverancier waardoor ze in de praktijk meestal teveel betalen. Op tijd en stond het marktaanbod van verschillende energieleveranciers vergelijken kan u heel wat geld besparen. In sommige gevallen kan de besparing oplopen tot een paar honderden euro’s per jaar. Hou dus altijd eerst en vooral uw energiecontract tegen het licht voordat u begint met ingrijpende renovatiewerken.

2. Beglazing ramen en deuren

Oudere woningen beschikken vaak over minder goed geïsoleerde ramen en deuren waardoor hun EPC-waarde doorgaans een pak hoger ligt. Het vervangen van enkel glas door dubbele beglazing kan reeds een enorme energiebesparing opleveren. Tegenwoordig kunt u zelfs kiezen voor driedubbele beglazing. Vergeet ook niet om de omkasting van uw ramen en deuren te bekijken want de nieuwste generatie aluminium omkadering kan u reeds heel wat warmteverlies besparen.

3. Dakisolatie

Warmte stijgt in een woning en zal uiteindelijk grotendeels langs het dak ontsnappen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dakisolatie één van de meest efficiënte en in veel gevallen relatief goedkope oplossingen is om uw EPC-waarde omlaag te halen. Dakisolatiemateriaal is in de meeste woningen makkelijk zelf te plaatsen en bovendien hebt u in heel wat gevallen ook recht op een premie.

4. Isolatie buitenmuren

Wist u dat een goede isolatie van uw buitenmuren de EPC-waarde van uw woning met meer dan 30% kan doen dalen? Hou er wel rekening mee dat dit meestal een uitgebreid renovatiewerk betreft waar u voldoende tijd en budget voor moet vrijmaken. Als u muurisolatie overweegt kan u in de meeste omstandigheden ook beroep doen op een renovatiepremie.

5. Verwarmingsketel

Het vervangen van een verouderde atmosferische gasketel door een nieuwe gas condensatieketel zorgt voor een verbetering van ongeveer 20% qua EPC-score. Indien u uw energiefactuur wil laten dalen is het plaatsen van een nieuwe ketel dus zeker het overwegen waard. Ook hiervoor kan u in heel wat gevallen beroep doen op een premie.

Indien u nog een stap verder wil gaan zijn er nog enkele zaken die u misschien moet overwegen. Wilt u het warmteverlies via de vloer opvangen dan investeert u best in een nieuwe vloerisolatie. Uiteraard is dit geen vanzelfsprekende renovatie maar bij een volledige verbouwing van de woning zeker het afwegen waard. Ook een investering in zonnepanelen om zelf energie op te wekken is en blijft een absolute aanrader. Als u zelfstandig warm water wil genereren door gebruik te maken van zonlicht dan kan ook een zonneboiler u heel wat energiewinst opleveren.

Conclusie

Een energiebewuste mindset kan u zowel op korte als lange termijn heel wat voordelen opleveren. Op tijd en stond uw energiefactuur vergelijken en waar mogelijk energiebewuste renovaties uitvoeren kan u veel geld besparen op uw energiefactuur. Een lage EPC-waarde staat immers synoniem met een energievriendelijke woning en biedt u naast de jaarlijkse financiële besparing ook op termijn een potentieel hogere verkoopwaarde. Energieverslindende woningen met een hoge EPC-waarde zijn vandaag de dag moeilijk verkoopbaar. Energiezuinige woningen daarentegen zijn bijzonder gegeerd op de vastgoedmarkt.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart