Een garagebox als investering

Een garagebox als investering

Vroeger loonde het om te investeren in garageboxen om ze te verhuren. Maar de voorbije jaren zijn de aankoopprijzen gevoelig gestegen, en daalt ook het autogebruik. Is het fiscaal dus nog interessant om ze als vennootschap te verhuren, of doe ik dat beter als particulier?

Vroeger was het makkelijk: bij een appartement of een woning hoorde een garage, punt uit. Iedereen had er wel eentje nodig. Maar de recente en grote evoluties in de mobiliteitsbehoeften – zoals deelwagens en meer openbaar vervoer – zorgen ervoor dat er minder garages verhuurd worden dan vroeger. Garageverhuur gebeurt meestal voor de korte termijn, het verhuurcontract geldt vaak voor 1 jaar en dat brengt dus de nodige administratie mee. Toch kan het nog interessant zijn als investering. Specialisten spreken van een gemiddelde aankoopprijs van 30.000 euro en een jaarlijks rendement van 4 % per garage. (Bron: Netto Vastgoedgids). Hou wel rekening met de bijkomende kosten, en met de fiscale behandeling.

Dit zijn de voordelen van kopen via een vennootschap

1. Het investeringsbedrag van het gebouw kan volledig afgeschreven worden. Dat zorgt voor een jaarlijks terugkerende kostenpost. De grond kan niet afgeschreven worden.

2. Ook bijkomende kosten die u maakt zijn aftrekbaar. Het gaat dan om de registratierechten bij aankoop van het gebouw (in Vlaanderen 10 %, in Wallonië en Brussel 12,5 %), kosten van onderhoud, onroerende voorheffing en intresten van eventuele leningen.

3. Het tarief van de vennootschapsbelasting (25 %) is veel gunstiger dan de tarieven in de personenbelasting. Dat bedraagt 50 % vanaf een belastbaar inkomen van 40.460 euro.

4. In het kader van successieplanning is het doorgeven van een onroerend patrimonium en dus ook van garages meestal voordeliger dan wanneer u onroerende goederen bezit als privépersoon.

…en dit zijn de nadelen

1. De huurinkomsten die u heeft als u een garage verhuurt vormen een belastbaar inkomen. Maar in de personenbelasting vormt het geïndexeerd kadastraal inkomen en niet de werkelijke huurinkomsten de basis voor de berekening van de belasting. Dat komt vaak voordeliger uit. Alleen als de huurder de garage voor zijn beroep gebruikt, moet u als particuliere verhuurder ook de ontvangen huurinkomsten aangeven, en lijdt u dus nadeel. U kunt wel een forfaitaire kost aanrekenen.

2 . Als u later de garage(s) verkoopt, wordt de vennootschap belast op de meerwaarde ervan. Bij een privépersoon is dat anders: verkoopt u een onroerend goed waarvan u langer dan 5 jaar eigenaar bent, dan is de meerwaarde bij verkoop belastingvrij. Bij een verkoop van uw garagebox binnen een periode van 5 jaar betaalt u als particulier een belasting van 16,5 % op de gecorrigeerde meerwaarde, vermeerderd met de gemeentelijke opcentiemen.

3. Zowel vennootschappen als particuliere verhuurders zijn BTW-plichtig bij de verhuur van een garage. Er is wel een vrijstelling als uw jaarlijke omzet uit huurinkomsten niet hoger is dan 25.000 euro, al moet u als particulier dan nog altijd een BTW-nummer aanvragen.

Maak zélf de juiste keuze Verhuren als particulier of via een vennootschap? De specialisten van Multum Accountants kunnen u nog een pak meer raad geven bij die keuze. Samen met u zoeken we uit wat voor u de beste optie is. Contacteer ons voor een gesprek!


Elke zelfstandige heeft nood aan een alerte accountant

  • • boekhouding en belastingaangifte
  • • fiscaliteit
  • • successieplanning
  • • hulp bij de aankoop van een tweede verblijf
  • • familiale planning en vermogensoverdracht

Multum Accountants is een gerenommeerd accountantskantoor dat een brede waaier aan diensten en expertise biedt voor elke ondernemer.

Onze 30 gespecialiseerde medewerkers staan klaar om u advies op maat te geven. Professioneel én persoonlijk. Samen met ons netwerk van kennisspecialisten (bedrijfsrevisoren, advocaten en notarissen) groeien we mee met uw fiscale noden.

Zo kunt u op beide oren slapen, en al uw energie stoppen in wat het allerbelangrijkste is: het runnen van uw zaak.

Ontdek wat we voor ú kunnen betekenen.

Bel of mail en kom langs voor een koffie: 09/367.93.27 en info@multum.be

Brusselsesteenweg 415 9230 Wetteren www.multum.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart