Onroerend goed kopen via de vennootschap of niet?

Onroerend goed kopen via de vennootschap of niet?

3. Als u een appartement bezit via een vennootschap, moet die vennootschap natuurlijk een boekhouding bijhouden en jaarlijks een jaarrekening opstellen.

Ik overweeg om een appartement te kopen om te verhuren via mijn vennootschap. Dat lijkt me een goeie manier om mijn activiteiten te diversifiëren, en ze is bovendien fiscaalvriendelijk. Maar zetten jullie de voor- en nadelen ook eens op een rijtje?

Wat moet u doen: investeren in een appartement via een vennootschap, of beter met gebruik van uw privévermogen? De keuze hangt vaak af van de fiscale regels die van toepassing zijn in de vennootschapsbelasting én in de personenbelasting. Heel belangrijk is of u van plan bent om te investeren in maar één appartement, of de bedoeling hebt om op termijn een onroerend vermogen op te bouwen. Is dat laatste het geval, dan lijkt aankopen via de vennootschap de meest logische keuze. Maar uw eigen woning, die koopt u hoedanook best privé aan.

Dit zijn de voordelen van investeren via een vennootschap

1. Het investeringsbedrag – met uitzondering van het gedeelte dat slaat op de waarde van de grond – kan afgeschreven worden. Dat zorgt dus voor een jaarlijks terugkerende kostenpost.

2. Alle bijkomende kosten die u maakt voor het appartement zijn aftrekbaar. Het gaat dan om de registratierechten bij aankoop, kosten van onderhoud en herstellingen, verzekeringen, onroerende voorheffing, intresten van leningen,…

3. In het kader van successieplanning is het doorgeven van een onroerend patrimonium ook makkelijker en voordeliger dan wanneer u onroerende goederen bezit als privépersoon.

4. In sommige gevallen is het financieel makkelijker de aanwezige liquiditeiten binnen de vennootschap te gebruiken.

5. En tot slot: het tarief van de vennootschaps

belasting (vanaf volgend jaar 25 %) is veel gunstiger dan de tarieven in de personenbelasting. Die laatste bedragen 50 % vanaf een belastbaar inkomen van 40.460 euro.

…en dit zijn de nadelen!

1. De huurinkomsten die u heeft als u een appartement verhuurt vormen een belastbaar inkomen. Maar in de personenbelasting vormt het kadastraal inkomen en niet de werkelijke huurinkomsten de basis voor de berekening van de belasting die u moet betalen.

2. Als u later het appartement verkoopt, wordt de vennootschap belast op de meerwaarde ervan. Bij een privépersoon is dat anders: verkoopt u een onroerend goed waarvan u langer dan 5 jaar eigenaar bent, dan is de meerwaarde bij verkoop belastingvrij.

3. Als u een appartement bezit via een venootschap, moet die vennootschap natuurlijk een boekhouding bijhouden en jaarlijks een jaarrekening opstellen.

Maak zélf de juiste keuze

U merkt het: er zijn veel voordelen verbonden aan het kopen van een onroerend goed via de vennootschap, maar tegelijk hangt de beslissing af van uw persoonlijke situatie en vooral ook van uw toekomstplannen op langere termijn. De specialisten van Multum Accountants kunnen u raad geven bij deze keuze. Samen met u vergelijken we de verschillende mogelijkheden en zoeken we uit wat voor u de beste optie is. Contacteer ons voor een gesprek.

Multum-expert Danny De Winter

Elke zelfstandige heeft nood aan een alerte accountant

• boekhouding en belastingaangifte • fiscaliteit • successieplanning • hulp bij de aankoop van een tweede verblijf • familiale planning en vermogensoverdracht

Multum Accountants is een gerenommeerd accountants- kantoor dat een brede waaier aan diensten en expertise biedt voor elke ondernemer.

Onze 30 gespecialiseerde medewerkers staan klaar om u advies op maat te geven. Professioneel én persoonlijk. Samen met ons netwerk van kennisspecialisten (bedrijfsrevisoren, advocaten en notarissen) groeien we mee met uw fiscale noden.

Zo kunt u op beide oren slapen, en al uw energie stoppen in wat het allerbelangrijkste is: het runnen van uw zaak.

Accountants kan u de juiste raad geven bij elke beslissing die u neemt over uw privé- of bedrijfsvermogen. Contacteer ons voor een gesprek via info@multum.be of via 09/367.93.27.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart