5 ijzersterke argumenten om te beleggen in assistentieflats

5 ijzersterke argumenten om te beleggen in assistentieflats

Serviceflats, ook gekend als assistentieflats of assistentiewoningen, bieden oplossingen voor oudere koppels en oudere alleenstaande senioren. Het idee erachter is dat mensen toch een belangrijke mate van zelfstandigheid kunnen bewaren en tegelijk toch een beroep kunnen doen op een zorgaanbod en tal van faciliteiten, afhankelijk van de eigen noden. Gezien het groeiend aantal senioren neemt de vraag naar assistentieflats alleen maar toe en dat maakt ze tot een goede investering.

De essentie van elke assistentieflat is natuurlijk de ruime waaier aan comfort die er te vinden is, helemaal op maat van de oudere bewoners. Dat gaat van een gebruiksvriendelijke, rolstoeltoegankelijke badkamer met de nodige steunen en handgrepen over een praktische keuken en comfortabele slaapkamer tot een ruime living, met voldoende manoeuvreerruimte, bijvoorbeeld voor wie zich met een rollator moet voortbewegen.

Een gemeenschap

Bovenop dit alles kunnen tal van ingrepen gedaan worden om tegemoet te komen aan de soms heel specifieke noden van senioren. Voor de ene is dat de afwezigheid van trappen en drempels, voor de andere is dat de mogelijkheid om via een intercomsysteem snel hulp op te trommelen. Nog een derde vindt de aanwezigheid van bepaalde faciliteiten dan weer van primordiaal belang. Denk dan aan medische zorg, bereide maaltijden of een boodschappendienst. Hoe dan ook komen de bewoners terecht in een gemeenschap, waar ze naast sociale interactie en het daarbij horende gevoel van geruststelling – vaak ook kunnen intekenen op de activiteiten van een nabijgelegen rusthuis. Zonder dat ze daar uiteraard toe verplicht zijn.

© Ghelamco Edition Zoute P136 en P137 editie 68

Trouwe huurders

De optelsom van alle deze dingen, maakt van serviceflats een erg aantrekkelijke belegging: een vergrijzende bevolking heeft nood aan nieuwe woonoplossingen. Wie investeert in assistentieflats weet dat hij zeker is van een sterk groeiende doelgroep, die bovendien nog eens weinig volatiel is. Of zoals het gezegde het wil: een oude boom verplant je niet gauw. Wanneer mensen kiezen om van een eigen woning naar een serviceflat te trekken, is dat een bewuste keuze. Verhuizen is dan niet iets dat ze nog een paar keer willen herhalen.

5 ijzersterke argumenten

Los van de grote vraag naar assistentieflats en de trouwe huurderspopulatie, zijn er nog vijf andere stevige argumenten om de aankoop van zo’n flat te overwegen.

Vaste inkomsten

Assistentieflats leveren meestal contractueel gewaarborgde huurinkomsten op en dat maakt dat je als investeerder dus op twee oren kan slapen over de inkomstenstroom.

Vrij van zorgen

De verhuur en het management van serviceflats is in handen van professionele bedrijven. Met andere woorden: je hoeft je zelf om niets te bekommeren. Dat is met vastgoed op de gewone particuliere markt vaak wel even anders.

Rendement en meerwaarde

Serviceflats leveren een aantrekkelijk rendement op. Je kan rekenen op zo’n 3 à 4 procent en dat is heel wat hoger dan bij de meeste andere investeringen. Bij een latere verkoop kan je bovendien een mooie meerwaarde realiseren.

Altijd huurders

Net omdat onze bevolking vergrijst en het aantal senioren fors blijft toenemen, is de kans dat je lang moet wachten op een huurder bijzonder klein. Assistentieflats hebben dan ook een bezettingsgraad van bijna 100%.

Fiscale voordelen

Tot slot zijn er nog de fiscale voordelen, al moet je er wel over waken dat je investeert in een erkende assistentiewoning als je dat belastingvoordeel wil opstrijken. Enkel erkende flats leveren een fiscaal voordeel op in de vorm van een btw-verlaging (12%) en een vrijstelling van de onroerende voorheffing. Om een erkenning te krijgen, moeten assistentiewoningen beantwoorden aan heel wat kwaliteitsnormen. Je bent dus niet alleen zeker van dat fiscale voordeel, maar ook van een topwoning.

© Immobel ‘t Zoud Koksijde P139 editie 68

Ligging

Zoals met alle vastgoed geldt ook voor assistentieflats dat de ligging van primordiaal belang is. Kies dus altijd voor een locatie die voldoende praktische voordelen heeft, zoals de nabijheid van buurtwinkels – de bakker en de slager om de hoek – en een huisdokter en apotheker. Als er in de buurt ook nog wat cultuur kan opgesnoven worden, is dat mooi meegenomen, want senioren blijven meer dan vroeger actief. Hou er tenslotte ook rekening mee dat ouderen vaak al heel wat medische kosten hebben. Die liggen niet zelden hoog en zullen alleen maar duurder worden. Wie hen een assistentieflat met een lage kostenstructuur kan aanbieden, heeft dus altijd een stapje voor. Mensen moeten zich redden met een beperkt pensioen en wat spaarcenten. Elke besparing op kosten is dus meegenomen.

‘VERHUIZEN NAAR EEN ASSISTENTIEFLAT HEEFT ONS LEVEN ZOVEEL MAKKELIJKER GEMAAKT’

Rob en Maria – roepnaam Mia – trokken een jaar geleden in een assistentieflat aan de kust en daar hebben ze nog geen seconde spijt van gehad.

We worden ontvangen met koffie en koekjes, ten huize Rob en Mia, twee goedlachse senioren van eind de zeventig. Zij kozen er bewust voor te verhuizen naar een serviceflat, ook al mogen ze voorlopig niet klagen over hun gezondheid. ‘Ik moet mijn bloeddruk wat in de gaten houden,’ lacht Rob. ‘En de dokter is nogal streng op mijn cholesterol, maar verder mag ik niet klagen.’ Mia heeft een paar jaar geleden een nieuwe heup gekregen, maar ook zij is nog kwiek ter been. ‘Vroeger was dat een zeer zware ingreep, maar de geneeskunde is zo geëvolueerd dat je tegenwoordig beter herstelt van zo’n operatie. Nu ja, misschien heb ik gewoon geluk gehad, dat kan ook,’ knipoogt ze.

Jullie zijn een klein jaar geleden in deze assisten tieflat getrokken. Hebben jullie daar lang over moeten nadenken? Rob: ‘We zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan. Het is nu eenmaal een grote beslissing. Wij woonden vroeger in Oost-Vlaanderen, niet ver van Wetteren. Door omstandigheden zijn onze twee kinderen en de kleinkinderen meer richting kust gaan wonen. De ene is de liefde gevolgd, de andere zijn carrière in de haven van Zeebrugge.’ Mia: ‘Dat heeft het voor ons zeker makkelijker gemaakt om uit onze vertrouwde streek weg te trekken en de kust op te zoeken. We zitten dichter bij de kinderen en kleinkinderen en de lucht is hier gezonder.’

Wat is voor jullie van doorslaggevend belang geweest bij de keuze van jullie flat? Mia: ‘O, er zijn verschillende zaken die we in rekening hebben genomen. De nabijheid van winkels en de dijk, bijvoorbeeld. Maar ook de diensten die ze hier aanbieden. Vroeger deed ik zelf de was en de plas. Nu laat ik mijn was doen en hebben we ook een poetshulp. Ik vond het ook belangrijk om op een gelijkvloers te zitten. Ik heb al een keer gesukkeld met mijn heup en ik weet hoe kleine dingen zoals een paar traptreden opeens een hele uitdaging worden.’ Rob: ‘Ik was gecharmeerd door het comfort. Ik neem graag al eens een bad, maar naarmate je ouder wordt, is dat niet zo evident meer. Je geraakt er wel in, maar niet meer uit.’ (schatert het uit) Mia: ‘We hebben in de badkamer zo’n ding dat ons kan hijsen. We gebruiken het nog niet, maar ’t is geruststellend dat het er is.’ Rob: ‘Ik leg graag al eens een kaartje en ook dat kan hier. Er is een gemeenschappelijke, gezellige ontmoetingsruimte waar we niet alleen een stuk taart kunnen eten, maar ook andere bewoners ontmoeten. Ik had het niet voor mogelijk gehouden, maar we hebben hier toch nog nieuwe vrienden gemaakt.’

Huren jullie of hebben jullie de serviceflat zelf gekocht? Rob: ‘Wij hebben heel ons leven hard gewerkt en het geluk gehad jaren geleden zelf iets te erven van onze ouders. Daarom hebben wij ervoor gekozen om een assistentieflat te kopen en niet te huren. Dat geeft ons een gerust gevoel. En op de dag dat wij er niet meer zijn, hebben onze kinderen iets in handen waar nog meer vraag naar zal zijn dan vandaag. Ik voel mij misschien nog niet grijs, maar ik ben het wel en ik ben lang niet de enige. Je leest overal dat er alleen maar senioren gaan bijkomen.’ Mia: ‘Iedereen content hé. Wij moeten ons geen zorgen maken nu en onze kinderen krijgen later een appel voor de dorst.’

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart