DE KRACHT VAN EEN FAMILIEBEDRIJF

DE KRACHT VAN EEN FAMILIEBEDRIJF

Jan, Pieter, Xavier en David Degroote

Voor wie regelmatig aan de Belgische midden-kust vertoeft, zal de naam Vastgoedgroep Degroote wellicht niet onbekend in de oren klinken. Dankzij hun rijke historiek in projectontwikkeling is het vastgoedbedrijf van familie Degroote een begrip aan onze kust geworden. Samen met hun vader Xavier bouwen de broers Jan, Pieter en David Degroote uiterst gepassioneerd en gefocust aan een bloeiende toekomst voor hun familiezaak. Met twee prestigieuze nieuwbouwprojecten in het vooruitzicht zetten ze alvast een veelbelovende toon.

Vorig jaar lanceerden jullie twee grote nieuwbouwprojecten in Oostende, een bijzonder momentum? David Degroote: “Dat kan je inderdaad stellen. Het is uitzonderlijk dat we twee projecten van een dergelijke grootorde op hetzelfde ogenblik lanceerden. Met The Waves en SKY Towers zetten we twee referentieprojecten in Oostende neer, die elk een eigen doelgroep en functie hebben. The Waves is een luxueus project met 4 organische bouwvolumes gelegen tussen de Wellingtongolf en de zee. Daar zal het vakantiegevoel aan zee primeren. Eind vorig jaar werden de bouwwerken aangevat, terwijl de oplevering van fase I tegen de zomer van 2021 is voorzien. Van bij de eerste bekendmaking werd het project door iedereen zeer gunstig onthaald.

Het toonaangevende SKY Towers verbindt het station met de haven in het stadscentrum en vormt een volledig nieuwe stad in een stad waarbij we de stationsbuurt hertekenen en opwaarderen. We focussen hier in eerste instantie op vaste bewoning. Beide projecten vragen een specifieke benadering op ieder vlak en beantwoorden aan onze ambitie om onze segmenten te verbreden en de volledige markt te bereiken, zowel op vlak van tweedeverblijvers als op vlak van vaste bewoners.” We zijn bijzonder tevreden over de vlotte verkoop: één jaar na de start van de verkoop konden we reeds meer dan 100 woonappartementen verkopen over de beide locaties. Opvallend is dat hier veel Oostendenaars hebben ingetekend, meestal met oog op een vaste bewoning.

Hoe zijn jullie georganiseerd op de opvolging van twee dergelijke projecten? “Mijn broer Jan coördineert de technische kant terwijl ik het commerciële luik voor mijn rekening neem. We nemen alle beslissingen samen, in nauw overleg met ons vader. We hebben alledrie een sterke no-nonsense mentaliteit en stralen die spirit ook af op onze 60 gedreven medewerkers in de afdeling projectontwikkeling en bouw, alsook op onze talloze onderaannemers. Net als wij zijn ze allen echte trekkers die kwaliteit hoog in het vaandel dragen en van directe en transparante communicatie houden.”

“Als projectontwikkelaar hebben we een grote verantwoordelijkheid in de verstedelijking van onze maatschappij.”

In SKY Towers zullen twee hoge torens worden gebouwd die de skyline van Oostende zullen herdefiniëren. Kiezen jullie bewust voor hoogbouw? “Hoogbouw en verstedelijking zijn de laatste tijd "in the picture". We zijn er ons meer dan bewust van dat we aan de toekomst van onze samenleving moeten denken en niet oneindig kunnen blijven verkavelen rondom de stadskern. Als projectontwikkelaar dragen we hierin ook een grote verantwoordelijkheid en houden hiermee rekening. Tegelijk moeten we ook een antwoord bieden op de stijgende nood aan woonruimtes. Hoogbouw begint zich dus op te dringen. Het is iets wat veel mensen met argusogen bekijken, maar wij waken erover dat onze hoogbouwprojecten een absolute meerwaarde bieden aan de stad en haar bewoners. Daarom hebben onze projecten – en de twee SKY Towers niet in het allerminst – een architecturaal hoogstaand karakter. Bovendien zorgen we voor ruime pleinen met veel groen aan de voet van de gebouwen. Ook op de gelijkvloerse verdiepingen voorzien we aantrekkelijke functies (retail, handel, horeca…) die extra dynamiek aan de buurt bieden. Als nec plus ultra voorzien we op de penthouse-verdiepingen van de 2 torens een publieke functie in de vorm van een skybar en healthcenter.”

“Met SKY Towers zullen we de stationsbuurt in Oostende opwaarderen en een nieuwe stad in dé stad creëren.”

De ontwikkeling van een dergelijk project – laat staan twee tegelijk – brengen toch bepaalde financiële risico’s met zich mee? “Daarom kiezen wij heel bewust voor een spreiding van onze activiteiten. Naast projectontwikkeling hebben wij ook een weluitgebouwde tak in de hotellerie, met 3 viersterrenhotels en "last but not least" vijfsterrenhotel Dukes’ Palace Superior, allen gelegen in het historische centrum van Brugge. De hotels zijn 100% eigendom van onze familie en bovendien is het dagdagelijks management in de handen van Pieter Degroote. Op die manier vlakken we de risico’s heel sterk af. Daarenboven zijn we in de projectontwikkeling overtuigd van een A tot Z concept. Zo kopen we onze eigen gronden aan, zijn we zowel aannemer als projectontwikkelaar en hebben we een eigen bedrijf in vloer- en wandbekleding, Floormasters. Door weloverwogen beslissingen te nemen zijn we in onze sector bijzonder solvabel en hebben we een laag risicoprofiel opgebouwd. Hierdoor genieten we dus een groot vertrouwen bij de grootbanken, wat zich ook weerspiegelt in zekerheid voor onze klanten en leveranciers.”

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart