Christophe Niclaus en Nathalie Mortier: “Kopen op lijfrente biedt voordelen”

Christophe Niclaus en Nathalie Mortier: “Kopen op lijfrente biedt voordelen”

Nog altijd kijkt de vastgoedmarkt met een traditionele blik naar kopen en huren. Christophe Niclaus en Nathalie Mortier van immobiliënkantoor Immo2life, Kortrijksesteenweg 262 te Gent en Piers de Raveschootlaan 2 bus 1 te Knokke-Heist brengen vernieuwing in de vastgoedmarkt met kopen op lijfrente.

Een echte specialist in een nichemarkt

Via Immo2life verkoopt de verkoper zijn eigendom op lijfrente aan een koper door middel van een notarieel kanscontract. De koper betaalt bij de notariële akte niet de volledige waarde van de eigendom maar enkel “het boeket”, een bedrag van 10% à 30% van de actuele geschatte waarde van de eigendom. Het andere deel van de koopsom wordt omgezet in een maandelijkse lijfrente, meestal beperkt tot maximaal 15 jaar. Naarmate de verkoper sneller overlijdt, doet de koper een almaar betere zaak, omdat de koper vanaf het overlijden van de verkoper niet langer de lijfrente moet betalen. “Natuurlijk is een lijfrenteformule daardoor al geschikter voor de ene persoon dan voor de andere”, geeft Christophe Niclaus aan.

Verkopers kunnen dankzij de lijfrenteformule van hun mooie laatste jaren genieten zonder financiële zorgen en levenslang in de eigen woning blijven wonen. Enkel het boeket wordt betaald bij de aankoop, dit zorgt ervoor dat er kan geïnvesteerd worden met beperktere financiële middelen. Daardoor trekt de lijfrenteformule ook klassieke investeerders aan. Immo2life krijgt heel wat vragen om inlichtingen, zowel van potentiële kopers als verkopers. Eén en ander heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Immo2life de enige vastgoedspecialist is in lijfrente met een open kantoor in Vlaanderen, en dit zowel in Gent als in Knokke. Dat boezemt vertrouwen in, want geïnteresseerden kunnen gerust binnenlopen voor informatie. Immo2life beheerst de techniciteit van de verkoop op lijfrente heel goed gezien zijn jarenlange ervaring en is dus zeer professioneel in deze materie. De laatste 5 jaar verkocht Immo2life meer dan 150 eigendommen op lijfrente.

Enorme voordelen

Bij een aankoop op lijfrente heeft de koper automatisch een “huurder”, want de verkoper blijft als gratis huurder in de woning wonen en draagt er dus gegarandeerd goed zorg voor. “Meteen zijn alle beslommeringen rond verhuur, waarmee eigenaars zo vertrouwd zijn van de baan”, zegt Nathalie Mortier. Het probleem dat sommige eigenaars die op een klassieke manier aankopen ervaren met het ontvangen van huurgelden wordt hier omgekeerd. Het is de koper die een maandelijkse rente betaalt aan de verkoper waardoor de verkoper verzekerd is van een maandelijks belastingvrij inkomen. De koper verstrekt in de verkoopakte een notariële waarborg aan de verkoper op de eigendom als garantie voor de maandelijkse te betalen lijfrente door middel van een ambtshalve hypothecaire inschrijving. De kopers financieren met het betalen van de lijfrente een stukje van hun aankoop.

De koper betaalt geen onroerende voorheffing want deze blijft ten laste van de verkoper aangezien die blijft wonen. Dit zorgt er eveneens voor dat de koper deze eigendom niet moet aangeven in zijn personenbelasting. Een ander groot voordeel is dat de door de verkoper ontvangen lijfrente niet moet worden aangegeven in de personenbelasting als de koper een particulier is. De koper betaalt bij aankoop enkel het bescheiden boeket waardoor de koper niet naar zijn bank moet stappen voor het aangaan van een lening.

Het kanscontract betekent dat de koper bij het overlijden van de verkoper alle betalingen mag stopzetten. Doorgaans betaalt de koper uiteindelijk maximaal 60 à 70% van de actuele waarde van het onroerend goed, waar de koper bij een gewone klassieke aankoop meteen 100% van de waarde zou ophoesten. Bij het afsluiten van het lijfrentecontract is er een grote contractuele vrijheid tussen koper en verkoper: de contracten kunnen aangepast worden naargelang specifieke wensen van koper en verkoper. De ervaring leert Christophe Niclaus en Nathalie Mortier dat er doorgaans een uitstekende relatie ontstaat tussen koper en verkoper zoals door jaarlijks eens samen uit eten te gaan. Die goede relatie is logisch aangezien de koper de jarenlange “huisbaas” is van de verkoper die gratis kan blijven wonen.

Momenteel beschikt Immo2life over een ruim klantenbestand van investeerders die enkel aankopen op lijfrente. Deze mensen zijn op zoek naar een zorgeloze belegging en worden via mail op de hoogte gebracht van de nieuwste aanbiedingen “te koop op lijfrente” van Immo2life. Indien u meer inlichtingen wenst of interesse zou hebben om toegevoegd te worden aan het klantenbestand kan u zich inschrijven op: www.immo2life.be, mailen naar info@immo2life.be of bellen naar 0499/26.82.90.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart