Exclusief vastgoed, wat staat er op het verlanglijstje van kandidaat kopers ?
Over exclusief vastgoed is de voorbije maanden al heel wat inkt gevloeid. Omdat het geld op de spaarrekening amper nog iets opbrengt en de aandelenbeurzen zowat alle kanten uitschieten zijn heel wat welgestelde Belgen op zoek naar een waardevast rendement voor hun centen. Bijkomend zijn ook de kapitaalkrachtige Belgen door de naweeën van de coronapandemie van plan in de toekomst meer te genieten van het leven. Deze uitzonderlijke cocktail van ingrediënten zorgt dat anno 2021 vermogenden massaal hun centen herinvesteren in luxevastgoed. Daarbij is het opvallend dat heel wat kandidaat kopers in de zoektocht naar hun ideale luxepand grotendeels hetzelfde verlanglijstje hanteren. Home en Trends ging langs bij enkele toonaangevende makelaars in luxevastgoed en zocht uit welke vijf punten bovenaan het lijstje staan.
1. Wonen op een toplocatie blijft een absolute must
Waar u ook bent ter wereld, luxevastgoed wordt voor het grootste deel bepaald door de locatie. Dat exclusieve plaatsen zoals Fifth Avenue en Central Park in New York of Kensington en Chelsea in Londen de duurste panden ter wereld huisvesten zal u waarschijnlijk niet verwonderen. Ook in België is de locatie doorslaggevend. Aan de Kust moet een prestigieus pand sowieso genieten van een eerstelijns zeezicht en voor een stad is een ligging in een chique en veilige buurt een absolute noodzaak. Vooral de exclusieve panden gelegen in hippe opkomende stadswijken, alsook appartementen gelegen langs het water zijn bijzonder gegeerd. De onmiddellijke nabijheid van een exclusieve winkelstraat of een mooi aangelegd stadspark zijn extra factoren die de aantrekkelijkheid van een luxe pand vergroten.
2. ‘Landmark Living’ in de letterlijke betekenis van het woord
Saaie en inspiratieloze gebouwen vinden meestal niet hun weg naar de exclusieve vastgoedmarkt. Het is niet toevallig dat heel wat ontwikkelaars bij de realisatie van hun prestigieuze projecten een binnen- of buitenlandse toparchitect onder de arm nemen. Een luxe project ontworpen door een gerenommeerd architectenbureau geeft het gebouw een extra cachet. Dit internationaal ‘landmark-gehalte’ zorgt ervoor dat de villa of het appartementsgebouw een exclusieve status krijgt met een bijkomende aantrekkingskracht. Ook uitzonderlijke historische panden met een unieke geschiedenis zoals prachtige gerenoveerde herenhuizen, belle-epoque woningen, kasteelhoeves en zelf volledige kasteeldomeinen liggen bijzonder goed in de markt. Een kandidaat koper is in deze context meestal geïnteresseerd in de ‘ziel’ van het gebouw met een voorgeschiedenis die veelal teruggaat naar bekende adellijke families.
3. Discretie, privacy en veiligheid zijn belangrijker geworden
Welstellende Belgen zijn bijzonder begaan met hun veiligheid en hechten veel belang aan discretie. Een Upper-Penthouse is doorgaans het meest exclusieve appartement in een gebouw. Een penthouse is niet alleen qua wooncomfort het neusje van de zalm, maar het garandeert ook een grote vorm van privacy omdat boven op het dak weinig of geen inkijk mogelijk is. Voor luxe villa’s is een integrale omheining met bijkomend ‘state-of-the-art’ veiligheidssysteem een essentiële vereiste. In het allerhoogste segment van luxevastgoed zal er aan de ingang een conciërge aanwezig zijn en is het appartement ook toegankelijk met een eigen afzonderlijke privélift.
4. Hoogstaand wooncomfort is dé hefboom voor meer woonplezier
Dat een luxe woning of appartement moet beschikken over een hoogstaand wooncomfort staat buiten kijf. Om een toegevoegde waarde in wooncomfort te verzekeren wordt er reeds van bij het prille ontwerp uitvoerig aandacht besteed aan de integratie van riante buitenterrassen die bij voorkeur zuidgericht zijn, maar ook hoge ramen met veel glas die zorgen voor een natuurlijke lichtinval. Luxepanden met een beperkt aantal vierkante meters woonoppervlak zijn eerder de uitzondering dan de regel. Het overgrote deel van de exclusieve woningen of appartementen beschikt over een groot aantal vierkante meters woonplezier. Die uitgebreide woonoppervlakte is nodig om het pand te voorzien van alle comfort waarbij quasi elke slaapkamer voorzien is van een eigen afzonderlijke badkamer en dressing. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor een kantoor of bibliotheek die gebruikt kan worden voor zakelijke doeleinden. Afhankelijk van het concept is in heel wat luxe panden ook een fitness, sauna en wijnkelder aanwezig. Bij exclusieve villa’s mag een buitenzwembad niet ontbreken. Ook voor de wagens moet er voldoende ruimte aanwezig zijn. Bij een villa gaat het dikwijls over een volledig ondergronds niveau en bij luxe appartementen moet de mogelijkheid bestaan om twee of meer ruime garages aan te kopen in hetzelfde gebouw.
5. Een ‘smart home’ met een hoogstaand kwaliteitslabel is ‘the next big thing’
Naast een hoogstaand wooncomfort is ook een uitmuntende en duurzame kwaliteit een cruciaal element. Het interieur van een exclusief pand wordt na aankoop meestal volledig in maatwerk aangepast door een gespecialiseerd interieurbedrijf. In nauw overleg met een interieurvormgever ontstaat een coherent geheel waarbij de gebruikte materialen en kleuren perfect gematcht worden met passende attributen en kunstobjecten.
De gebruikte afwerkingsmaterialen moeten van een onberispelijke kwaliteit zijn die synoniem staat voor vele jaren wooncomfort. Aan de elegante afwerking van een superieure villa of appartement herkent u de hand van de meester. Het totaalinterieur moet dan ook naadloos aansluiten bij de persoonlijke levensstijl en behoeften van de eigenaars. Los van een excellent kwaliteitslabel verwachten meer en meer kandidaat kopers ook dat hun luxevastgoed ‘intelligent’ is.
Deze zogenaamde ‘smart home’ zal het comfort, veiligheid, energiezuinigheid en gemak van de inwoners gevoelig verhogen. Om dit te realiseren bevat een ‘smart home’ apparaten die allemaal met elkaar kunnen communiceren via WiFi of Bluetooth. Een hele reeks toestellen zoals huishoudelijke apparaten, verlichting, verwarming, airconditioning, televisies, computers, spelcomputers, audiosystemen, beveiligingssystemen en camera’s worden virtueel aan elkaar gekoppeld. Al deze apparaten kunnen vervolgens centraal aangestuurd worden via een smartphone, tablet of computer.
Er zijn veel gelijkenissen met domotica maar er zijn toch enkele belangrijke verschilpunten. Domotica zorgt voor een eenvoudige bediening van enkele apparaten terwijl een ‘smart home’ een heel stuk verder gaat qua automatisering met de bediening van alle apparaten. Bij een ‘smart home’ gaat het dus allemaal nog een stapje verder met bijvoorbeeld lichten die kunnen gedimd worden of van kleur veranderen. De ‘smart home’ apparaten hebben vaak ook een intelligentie factor zodat ze zelf kunnen bepalen of ze aan of uit moeten staan.