De ultieme checklist voor wie investeert in luxevastgoed

De ultieme checklist voor wie investeert in luxevastgoed

Vermogende Belgen die op zoek zijn naar een luxe villa, een exclusief appartement of een prestigieus penthouse in het binnen- of buitenland zullen naast de vertrouwde basiszaken extra belang hechten aan een hele reeks bijkomende punten.

© Ruim villa-landhuis met zwembad en poolhouse te Deerlijk te koop bij immo Dochy

Een luxepand kost immers al snel 1 miljoen euro of meer, dus is het niet onlogisch dat de verwachtingen en behoeften van de koper hoger zullen liggen. Bij dergelijke aankopen is het belangrijk om naast de kwaliteiten en troeven van het eigenlijke pand ook de locatie, veiligheid en privacy te bekijken. Het zijn vooral deze laatste elementen die op langere termijn de waardegroei sterk kunnen beïnvloeden. In deze blog maakten we een checklist op met de belangrijkste aandachtspunten voor wie op zoek is naar zijn of haar exclusieve droomwoning.

ALLES BEGINT MET DE LOCATIE

Los van alles is het vooral de locatie die doorslaggevend zal zijn bij de keuze van een luxepand. Een exclusieve gemeente of woonwijk zal ongetwijfeld de vierkante meterprijs van het pand sterk de hoogte injagen, maar anderzijds krijgt u hiervoor wel heel wat in return. Een exclusieve buurt is immers cruciaal voor de toekomstige waardegroei en geeft u ook een garantie op een hogere levenskwaliteit. De nabijheid van hoogwaardige voorzieningen zoals goede scholen, chique restaurants, luxe winkels en state-of-the-art recreatiemogelijkheden zullen het opwaartse potentieel van uw droomwoning positief beïnvloeden. Ook het uitzicht op een prachtig park, een mondaine jachthaven, een waterloop of een eerstelijns zeezicht zijn factoren die het exclusieve karakter van het pand verhogen. Daarnaast spelen ook de gemeentebelastingen een rol want gemeenten met een lagere belasting trekken doorgaans ook een kapitaalkrachtiger publiek aan.

PRIVACY EN VEILIGHEID

In een wereld die continu in verandering is waarbij uw veiligheid en privacy niet meer zo vanzelfsprekend zijn dan pakweg 10 of 15 jaar geleden, gaan heel wat kandidaat-kopers veel bewuster om met deze thema’s. De villa of het luxe appartement moet dus niet alleen goed beveiligd zijn met een degelijk alarmsysteem, beveiligingscamera’s of een toegangscontrole… maar ook de privacy moet verzekerd zijn.

In deze context gaat de voorkeur voor appartementen meestal uit naar de hoger gelegen verdiepingen met een penthouse of duplex op het dak. Op die manier is er weinig of geen inzicht mogelijk. Maar ook voor villa’s wordt er gekeken naar voldoende afstand tussen de verschillende woningen onderling en een afscheiding met stijlvolle hagen of natuurlijke begroeiing. Ook een afzonderlijke en beveiligde toegangspoort vooraan is een absolute must. Voor appartementsgebouwen is de aanwezigheid van een 24/7 conciërge op de benedenverdieping tevens een grote meerwaarde qua veiligheid en comfort.

© Buitengewoon kwalitatief afgewerkte villa nabij centrum Gent te koop bij Engel & Völkers Gent-Centrum

KWALITEIT EN AFWERKING

Van zodra de locatie voldoende vertrouwen inboezemt kan de zoektocht verder gaan naar het ideale droompand. Hierbij zal de architectuur en stijl van de woning bepalend zijn. Hebt u een voorkeur voor een moderne villa met veel glas of bent u eerder gecharmeerd door een traditionele hoevestijl of misschien wel een mix van de twee. Ook voor appartementsgebouwen zal u ongetwijfeld een bepaalde stijl voor ogen hebben en benieuwd zijn naar de architect die het project heeft ontworpen. Het zal u dan ook niet verwonderen dat bouwpromotoren voor hun exclusieve projecten samenwerken met gerenommeerde architectenbureaus met naam en faam.

Op die manier wil de promotor een exclusieve architecturale baken ontwikkelen die zich duidelijk differentieert met andere gebouwen. Niet alleen de architectuur, maar ook het gebruik van hoogwaardige en duurzame materialen in bouw en afwerking zijn bepalend. In het geval van een bestaand gebouw moet ook nagekeken worden of er recentelijke renovaties of updates zijn uitgevoerd. Qua interieur moet er een hoogwaardige afwerking voorzien zijn met degelijke parket of kwalitatieve tegels, een klassevolle keuken met high-end toestellen en luxe badkamers met alle voorzieningen. In afwerking mag er dus geen enkel compromis gemaakt worden qua kwaliteit. Ook de aanwezigheid van inbouwspots, ingewerkte maatwerkdeuren en glazen staaldeuren zijn een meerwaarde. Bekijk ook de indelingen van de ruimtes. Is er genoeg lichtinval, is alles praktisch ingedeeld en is er voldoende ruimte voor bijkomende dressings of een afzonderlijke bureauruimte?

© Uitzonderlijk ingedeelde eigendom te Marke, gelegen op een afgesloten domein van 2342 m² te koop bij Huizinge

VOORZIENINGEN EN FACILITEITEN

Naast het interieur en de kwalitatieve afwerkingsgraad zal een koper van een luxepand ook bijkomende faciliteiten wensen. In het geval van een villa is de aanwezigheid van een zwembad, een unieke poolhouse, groot terras en een prachtig aangelegde tuin een toegevoegde waarde. In het geval van een appartement zal één of meerdere riante terrassen met zicht op de zee of een groen stadspark heel wat kandidaat-kopers kunnen charmeren. Ook een wellness- en fitnessruimte zijn onmiskenbare pluspunten. Voor een villa zal afhankelijk van het budget een ondergronds niveau belangrijk zijn. Naast het parkeren van enkele exclusieve wagens kan deze ruimte ook gebruikt worden voor ontspanning met een privé cinemazaal, hobbyruimte en een eventuele gameroom. Ook voor een luxe appartement is de aanwezigheid van meerdere ondergrondse garageboxen een onmisbaar gegeven. In het geval van een luxeappartement moet tevens de afwerking van de gemeenschappelijke ruimtes bekeken worden. Is de lobby ruim en klassevol ingericht met degelijke en stijlvolle materialen? Is er voldoende aandacht besteed aan veiligheid? Hoe is de toegankelijkheid en afwerking van de ondergrondse garages en zijn de liften in het gebouw ruim en modern? Deze aspecten dragen allemaal bij in het totaalplaatje en zorgen voor een samenhangend en hoogwaardig geheel.

KIJK NAAR HET GROEIPOTENTIEEL VAN DE LOCATIE

Eindigen doen we waar we begonnen zijn… met de locatie. Bij de keuze van uw locatie kan u, zoals we reeds aangaven, kiezen voor een gevestigde hoogwaardige wijk of buurt die al vele jaren synoniem staat voor kwaliteit en veiligheid. In deze buurten krijgt u zonder enige twijfel zekerheid en comfort, anderzijds zal u hier ook een iets duurdere prijs voor betalen. Daarom moet u misschien ook overwegen om eens op prospectie te gaan in opkomende buurten. Dit zijn buurten die al enkele jaren in een opwaarts spiraal evolueren omdat bijvoorbeeld een nieuw park werd aangelegd, een shoppingcentrum werd geopend of hogescholen een nieuwe campus hebben geopend. In sommige gevallen gaat het zelfs om de ontwikkeling van een volledig nieuw stadsdeel waarbij bijvoorbeeld oude havendokken worden omgevormd tot een nieuwe trendy woonbuurt. Als u in dit vroege stadium van ontwikkeling kan kopen zal u dit in de meeste gevallen later een mooie meerwaarde kunnen opleveren want naarmate de jaren voorbijgaan en de buurt verder groeit, kunnen de verkoopprijzen soms pijlsnel de hoogte inschieten.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart