Een (2e ) woning kopen zonder cash?

Een (2e ) woning kopen zonder cash?

Ze zeggen dat … “Voor je zelfs maar kan denken aan het kopen van een eigen woning, moet je minstens 20% eigen middelen hebben”. De klassieke manier van denken bij de doorsnee Belg…

Maar klopt dit wel ? We gingen te rade bij Mathias Cooreman van iFinco Kredietmakelaars om af te toetsen of dit weldegelijk écht zo moet. Jonge starters, investeerders of mensen op zoek naar een 2e verblijf: lees zeker verder ! “De tijden dat iedereen zomaar makkelijk leningen kon afsluiten is gelukkig al eventjes voorbij. We zijn blij dat er strenge maatregelen zijn ingevoerd om mensen te beschermen tegen de koopdrang op krediet. Maar dat daarmee alle poortjes gesloten zijn om meer dan 80 of 90% te ontlenen voor de aankoop van een woning, dat klopt niet. Zo zouden bijvoorbeeld jonge starters zonder spaarboek met een mooi inkomen afgestraft worden om een 1e flat of huis te kunnen kopen, als de wetgever alle deuren volledig dicht zou gedaan hebben. Gelukkig is dat niet zo, de deur staat nog minstens op een kier voor dergelijke kandidaat-kopers die voldoen aan een aantal criteria.

VERSCHILLENDE FORMULES MOGELIJK

iFinco begint elke cijferoefening met twee belangrijke vragen. ‘Ten eerste: bij welke maandelijkse aflossing voelt de klant zich comfortabel? Met andere woorden: hoeveel marge/ leefgeld houdt hij over na betaling van zijn aflossing?’ aldus Mathias. ‘De tweede vraag heeft te maken met de langere termijn, namelijk: welke potentiële evolutie zit er in het inkomen van de klant?’ Welke visie heeft de klant? Zowel nu als over 5-10-15-20 jaar… . Op basis van de antwoorden op deze vragen zullen Mathias en zijn collega’s bekijken welke kredietformule het beste past bij elke individuele klant. Er zijn immers verschillende formules mogelijk, deze zijn niet limitatief.

– DE STARTERSHYPOTHEEK Zo’n krediet heeft in aanvang lagere maandlasten, die slechts gestaag stijgen. Het is een ideale kredietvorm voor jonge mensen, starters of mensen die in de toekomst uitzicht hebben op een hoger loon.

– HYBRIDE KREDIET Hierbij wordt een systeem op maat uitgewerkt waarbij de totale te lenen som wordt opgesplitst in een deel kapitaal en interest – zoals bij een normaal krediet – en een deel waarbij je enkel interesten afbetaalt. Hiermee kan je de maandlasten echt laag houden waardoor je een hefboomeffect kan creëren op je inkomsten.

– EEN HERGROEPERING/HERSCHIKKING VAN KREDIETEN iFinco kan je maandlasten ook optimaliseren (lees: verlagen) door meerdere lopende kredieten samen te voegen in één groot voordeliger krediet als dan niet op dezelfde of langere looptijd.

KAN IK DE AANKOOPKOSTEN MEE FINANCIEREN?

Jazeker, bepaalde kredietinstellingen voorzien hiervoor oplossingen. Ook voor ouders, grootouders of familieleden die hun (klein) kinderen wensen een opstapje te geven moeten helemaal niet hun spaarboekje plunderen om jou als koper bij te springen. Dit kan op verschillende manieren. We geven heel graag meer toelichting bij een afspraak.

OOK VOOR 2E VERBLIJF OF INVESTERING

Niet alleen voor starters bestaan er uitzonderingsmaatregelen, ook voor investeerders en/of een 2e verblijf wensen aan te schaffen, hoeft er niet eerst opnieuw 20% gespaard worden vooraleer die 2e (of meerdere) aankoop waar te maken ! Als je al een eigendom hebt die deels of helemaal afbetaald is, kijken we bij iFinco of/ hoe het voordelig is om de bakstenen van die eigendom te “activeren” als eigen middelen bij de aankoop van een 2e eigendom. Op die manier gebruiken wij de “slapende spaarpot” als eigen inbreng en kan men zijn cash ter beschikking houden voor onvoorzienigheden. Veel mensen vinden deze manier zeer comfortabel. Vooral als er bijvoorbeeld nog studerende kinderen zijn die misschien ook nog op kot willen etc.

Een ander manier is om een levensverzekering/ipt/vapz/riziv …. waarvoor men periodiek spaart te combineren met een investering in vastgoed: de spaarpot die je geleidelijk aan hebt verzameld, wordt dan gebruikt om op het einde van de rit jouw lening terug te betalen. Allemaal mogelijkheden om in detail te exploreren in functie van je eigen verhaal !

Aangezien elke situatie volledig anders is, raden we ten sterkste aan een afspraak te plannen om alles ten gronde uit de doeken te doen. iFinco werkt een financieel plan uit dat rekening houdt met je fiscaliteit, budget en persoonlijke voorkeuren. Bovendien is ons advies gratis en volledig zonder verplichtingen ! Dus wat heb je te verliezen ?


Let op geld lenen kost ook geld iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. iFinco kredietmakelaars fsma 115954 A – ondernemingsnummer BE 1006.447.650 Kantoren: Christoffelweg 4, 9940 Evergem I Dorp-Oost 7 9080, Lochristi I Kapellestraat 113, 8020 Oostkamp Frankrijklei 112/bus 4, 2000 Antwerpen I Diestseweg 38, 2440 Geel I Kortrijksesteenweg 64, 8530 Harelbeke

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart