Voordelen van een houtskeletbouw

Voordelen van een houtskeletbouw

Iedere woning is uniek. Een ander bouwjaar, een andere bouwstijl. Maar aangezien houtskeletbouw de laatste jaren aan populariteit blijft winnen, zetten we voor jou nog eens de voordelen op een rijtje.

Kost minder

Qua arbeid heeft houtskeletbouw zo zijn voordelen. Een timmerman heeft namelijk minder tijd nodig per strekkende meter, waardoor arbeidskosten goedkoper uitvallen.

Daarnaast is hout in relatie tot metselwerk een relatief licht, maar toch vrij sterk materiaal. Hierdoor kan de fundering meestal zo’n 20 tot 25% lichter worden uitgevoerd en levert dit dus ook een forse besparing op.

Heel flexibel

Houtskeletbouw blijkt daarnaast ook nog eens flexibeler te zijn dan alle andere bouwmethoden. De aanpasbaarheid van houtskeletbouw biedt meer mogelijkheden in de toekomst. Ten opzichte van een gemetste muur met onbereikbare leidingen is er bij houten muren veel minder breekwerk nodig. Snelle Bouwtijd Doordat veel elementen prefab gemaakt worden in een fabriek, kun je binnen 5 dagen al een wind en waterdicht huis bouwen. Prefab elementen worden met veel precisie gemaakt en sluiten naadloos op elkaar aan.

Beter voor het milieu

Hout is een ecologisch en duurzaam bouwmateriaal, gewonnen uit volgroeide bomen. Dit kan als relatief milieuvriendelijk worden beschouwd mits er na het kappen nieuwe bomen geplant worden. De productie van houtskeletbouwelementen heeft minder impact op de klimaatverandering dan het productieproces voor een traditioneel gebouwde muur (CO2 uitstoot en hoog energieverbruik).

Duurzaam

Hout heeft minimaal een net zo lange levensduur als traditionele bouw. De levensduur van een woning met houtskeletbouw beslaat minimaal 75 jaar.

Brandveiligheid

Brandveiligheid is een sterk punt van houtskeletbouw. Heb je bijvoorbeeld ooit eens een groot massief stuk hout proberen aan te steken met een lucifer? Precies, dat gaat zomaar niet. Een massief stuk hout heeft een lange reactietijd en een hoge temperatuur nodig om te ontbranden. Mocht het zover komen dat de temperatuur hoog genoeg is dat het hout gaat branden, dan zal het lang duren voordat het hout daadwerkelijk zijn draagkracht verliest. Hout verkoold namelijk, waardoor er een isolatielaag om het hout heen komt. Hierdoor vertraagt het inbranden van het hout. Het gevaar op instorten wordt hierdoor dus langer uitgesteld.

Droge bouwmethode

Houtskeletbouw is een droge en gezonde bouwmethode. Aangezien er geen water nodig is voor het aanmaken van cement, beton en stucwerk is er ook geen tijd nodig voor de woning om uit te drogen. Een ander voordeel van droog bouwen is dat je minder afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Ook met vorst kun je met een houtskeletbouw gewoon door bouwen.

Energiezuinig

Met houtskeletbouw kun je hoge isolatiewaarden en comfort behalen. De isolatie zit in de houten elementen opgenomen, waardoor de wanden een stuk minder dik zijn dan bij traditionele bouw. Een woning met houtskeletbouw heeft ook minder tijd nodig om op te warmen. Bij een woning van steen gaat immers veel van de warmte verloren aan het verwarmen van de muren.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart